Beroš: Pojedini liječnici nisu se držali preporuka, snosit će zakonsku odgovornost i bit će sankcionirani

Zagreb, 13.03.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Na slici Vili Beroš i Damir Trut. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Vlada donijela set mjera.

“Jedan od zakonskih prijedloga vezan je za promjenu odredbe u zakonu u sustavu civilne zaštite koja će našem stožeru omogućiti donošenje operativnih odluka na cijelom teritoriju RH, uvažavajući specifičnosti naših lokalnih sredine. Sada smo u fazi kada se stvari moraju jače centralizirati.

Sutra ćemo predstaviti mjere, vezane su za zabrane javnog okupljanja, privremenu obustavu rada ugostiteljskih objekata i nekih uslužnih djelatnosti, te su mjere bile u pripremi. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana s ciljem da se smanje mogućnosti socijalnih kontakata i da se smanji širenje virusa među pučanstvom, posebno kada govorimo o starijim sugrađanima za koje pripremamo uputu da se ne kreću izvan stanova i cijeli set mjera da se za njih osigura opskrba i liječnička skrb”.

Božinović je dodao da se promet roba odvija dobro, kroz Hrvatsku je dana prošlo 711 kamiona te da su sa Slovenijom postigli dogovor da se zatvori 27 prijelaza za pogranični promet kako bi se lakše nosili s epidemiološkom situacijom.

Rekao je i da policija ima nove tehnološke mogućnosti da u bilo kojem kontaktu ili po dojavi može utvrditi radi li se o osobi koja ima rješenje o samoizolaciji, a s obzirom da broj osoba kojima je određena ta mjera raste, u pripremi imaju i nova rješenja.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da imamo 4 nova pozitivna bolesnika u dakle ukupno 69, 1109 testiranja, od kojih 50 u tijeku.

“Veći broj testiranja ukazuje da epidemiolozi postupaju i najuže kontakte šalju na testiranje, epidemiološka situacija će biti drugačija idućih dana. No, ako usporedimo naš porast s drugim zemljama u okruženju, ovo daje optimizam i ukazuje da su naše mjere učinkovite i da smo ih proveli pravodobno. Činjenica o broju oboljelih ukazuje da ulazimo u treću fazu obrane, zdravstveni sustav se mobilizira. Logističke pretpostavke za uspostavu primarnih, sekundarnih i tercijarnih centara su u tijeku, puno je ljudstva koje se mora mobilizirati, no situacija je više no kontrolabilna”. rekao je ministar i naglasio:

“Apeliramo na sve građane da se pridržavaju uputa za održavanje distance, izbjegavanja javnih okupljanja, izbjegavanje kontakta s ustima, nosom i očima i kako bismo spriječili prijenos i omogućili zdravstvenom sustavu koji još nije jako opterećen da adekvatno odgovori svim izazovima”.

Što se tiče liječnika koji su bili u Austriji i zaraženi su koronavirusom, Beroš je rekao.

“Pojedini liječnici nisu se držali preporuka KBC-a Zagreb koje je 5.3. izdalo preporuku da se ne putuje u inozemstvu, a oni su nastavili raditi što od njih nisam očekivao. Njihova odgovornost je daleko veća jer rade s bolesnim ljudima u znaju prijenose bolesti. Kao liječniku i ministru mi je žao da se to dogodilo. Snosit će zakonsku odgovornost i bit će sankcionirani unutar strukovnih organizacija. 128 liječnika i sestara je izolirano. Vjerujem da je ovo izuzetak i da to neće narušiti povjerenje u naše zdravstvene radnike”.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ potvrdila je da i dalje imamo sreću s blagim oblicima, jedan je bolesnik srednje težak do teži slučaj, bez značajnih promjena. U klinici rade vrstu reorganizacije u infrastrukturi dolaska, na ulazu u bolnicu će biti punktovi za trijažu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da gradovima u kojima smo do sada imali potvrđene oboljele od koronavirus sada možemo pridodati Slavonski Brod i Zabok, no situacija je takva da su pacijenti došli iz inozemstva ili se radilo o bliskom kontaktu, te nema promjena koje bi ukazivale na lokalnu transmisiju bolesti.

“Imamo više do 10 tisuća ljudi u samoizolaciji, 670 kontakata oboljelih. To je težak posao za epidemiologe, molim građane da se drže mjera koje smo objavili, dakle samoizolacija u kući, izbjegavanje izlazaka i bliskih kontakata”.

Nacionalno/N1.