Beroš: Osobno snosim odgovornost za prenamjenu KB Dubrave

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je izjavio da je KB Dubrava najprimjerenija za liječenje teških covid bolesnika u Zagrebu te da osobno snosi odgovornost za njezinu prenamjenu u covid-bolnicu, a zbog čega je danas održan novi prosvjed njezinih djelatnika.

Pred KB Dubravom danas je, drugi put u pet dana, održan prosvjed zaposlenika nezadovoljnih stanjem u bolnici, organizacijom rada kao i odlukom zdravstvene administracije kojom je ta bolnica u cijelosti postala ustanova za liječenje covid pozitivnih pacijenata.

“Nije to bila moja ideja, nju je razvila ekspertna skupina Ministarstva zdravstva. Kao ministar sam je prihvatio, suglasan sam s njom i snosim za nju odgovornost”, objasnio je Beroš novinarima u Saboru kako je došlo do odluke da KB Dubrava bude izabrana za bolnicu u Zagrebu u kojoj će se isključivo liječiti teški slučajevi covid-infekcija.

“Napravit ćemo sve da KB Dubrava funkcionira savršeno. Vjerujem da će zaposlenici shvatiti o čemu je riječ. Zbog određenih disfunkcija, a među njima je i nestanak struje,  sastalo se Upravno vijeće i zatražili smo očitovanje”, izjavio je ministar složivši se “da nije normalno da zaposlenici drugi put prosvjeduju u pet dana”.

Na novinarsku primjedbu da je zdravstveni sustav krahirao, odgovorio je da on nema taj dojam.

“Ja nemam dojam da je sustav krahirao, a ako se to dogodi, podnijet ću ostavku.  Dok sam ja ministar, KB Dubrava će biti bolnica za covid-bolesnike, to je moja odgovornost prema tim bolesnicima, pritom ne zaboravljajući druge bolesnike koji će biti zbrinuti u drugim bolnicama”, istaknuo je Beroš.

Rekao je i kako razumije zaposlenike te da je nezadovoljstvo nastalo i zbog dosadašnjeg dualizma u upravljanju tom bolnicom.

“Imamo još zaostalu situaciju da nisu svi svjesni ni uloge ni važnosti KB Dubrava. Novo vodstvo će to trebati jasno iskomunicirati sa svim zaposlenima i priopćiti im svoj koncept”, istaknuo je ministar.

Poručio je da se Ministarstvo priprema na tsunami bolesnika. “To su projekcije koje već dugo imamo i upravo zato radimo centralizaciju liječenja covid-pozitivnih bolesnika”, dodao je.

KB Dubrava je odabrana da bude takav centar jer je najmlađa bolnica u Zagrebu i bila je optimalna da prihvaća covid-bolesnike zbog infrastrukturnih uvjeta i instalacija koje su provedene do svakog kreveta.

“Nigdje drugdje nemamo takve uvjete. Sve su ostale bolnice daleko starije, paviljonskog su tipa bez potrebnih instalacija”, objasnio je.

U ovom trenutku, dodao je, KB Dubrava je u tranziciji, C blok se tek priprema za prihvat covid-bolesnika i uz sve to, djelatnici pružaju  sjajnu zdravstvenu zaštitu oboljelima koji su već tamo, a njih je oko 200.

Po Beroševim informacijama, već je 110 zdravstvenih djelatnika stiglo u pomoć KB Dubravi i dolazit će svakodnevno.

Liječnici i sestre iz KB Dubrave, koji ne mogu sudjelovati u liječenju covid-bolensika, zbog svoje specijalnosti, bit će raspoređeni u druge bolnice da pružaju zaštitu drugim bolesnicima, rekao je Beroš te pozvao   sve koji prosvjeduju da izlože “alternativu za pružanje adekvatne usluge covid bolesnicima”.

Upitan za nedostatak respiratora u KB Dubravi, objasnio je da je ostalih 500 respiratora u drugim zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, te da  su u većoj ili manjoj mjeri u pogonu, a preraspodjeljuju se prema prioritetima.

Na apel varaždinskog župana Radimira Čačića,  rekao je da su varaždinskoj bolnici upućena danas tri respiratora.

Odbacio je pritužbe građana da se iz KB Dubrava otpuštaju covid-pozitivni stariji pacijenti bez kriterija, odgovorivši da bi to  bio veliki stručni propust.

“Istina je da se određeni broj pozitivnih bolesnika otpušta na kućno liječenje. No nitko se ne otpušta prije nego što to kliničko stanje dozvoljava”, istaknuo je.

Na tvrdnje prosvjednika da su njihovi pacijenti pretvoreni u pacijente drugog reda, smješteni na hodnicima u nehigijenskim uvjetima, ministar se pozvao na koordinatora intenzivističkog centra  Ivicu Lukšića da uvjeti nisu najprimjereniji dok se C zgrada ne pripremi, ali i da nikome ništa ne fali.