Beroš: Od svibnja stiže 230.000 doza cjepiva tjedno

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak na sjednici Vlade da će od 1. svibnja u Hrvatsku tjedno stizati 230.000 doza cjepiva te pozvao građane da se prijave za cijepljenje kako bi se zaštitili od težih oblika covida-19 i dugotrajnih posljedica te bolesti.

“Sve je veći pritisak na bolnički sustav s naglaskom na mlađu populaciju. Broj hospitaliziranih i onih na respiratoru i dalje raste. Prosječna dob hospitaliziranih je 66,7 godina, 15 posto su mlađi od 50 godina, 15 posto u dobi od 50 do 59 godina, a ostalo su stariji od 60 godina”, kazao je Beroš.

Uskoro treća faza cijepljenja populacije

Pred nama je još jedna prekretnica u provedbi cijepljenja. Dolazak veće količine cjepiva tijekom svibnja i lipnja omogućit će intenziviranje procesa cijepljenja, poručio je.

Zavodi za javno zdravstvo dobili su uputu da u proces cijepljenja uključe sve ustanove i privatne zdravstvene radnike u mreži javne zdravstvene službe, da uz cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine organiziraju mobilne timove i dovoljan broj mjesta za cijepljenje te da pritom koriste i resurse civilne zaštite, vojske i dr.

Akcijski plan cijeljenja prioritetnih skupina bit će dostavljen sljedećeg tjedna pa će se moći započeti s trećom fazom cijepljenja šire populacije, najavio je Beroš.

Dosad je u Hrvatsku stiglo 902.670 doza cjepiva te je aplicirano 80 posto tih doza. Obuhvat cijepljenjem veći od prosječnih 14,2 posto postignut je u dobnim skupinama iznad 60 godina.

Najveći obuhvat s prvom dozom ima Krapinsko-zagorska županija (15,8 posto) a drugom dozom Sisačko-moslavačka županija (5,7 posto).

Beroš je također naveo da do 21. travnja u bolnicama obrađeno više od 12.000 postcovid pacijenata.

Božinović: Produljene postojeće mjere

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer od prethodne sjednice donio 10 odluka, četiri na nacionalnoj razini i šest na prijedlog županijskih stožera.

Pritom nije bilo izmjena odluka na nacionalnoj razini, već su produljene postojeće mjere, a uglavnom i one na razini lokalnih stožera.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policije proveli su 20.838 nadzora. Utvrđena su 134 kršenja mjera, izdan je 21 prekršajni nalog i 19 optužnih prijedloga te druge mjere. Naplaćeno je sedam kazni na mjestu prekršaja.

Zbog nenošenja maski za lice izdano je 59 pisanih upozorenja, 163 prekršajna naloga te je naplaćeno 29 novčanih kazni

Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije te će biti izdano 165 prekršajna naloga i dva optužna prijedloga. Evidentirano je i pet kaznenih djela zbog širenja zarazne bolesti.