Beroš: Liste čekanja veće za 10 posto, reaktivirano 60 posto bolničkog sustava

Vili Beroš otišao je u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da su se liste čekanja tijekom krize zbog koronavirusa povećale za 10 posto, no do sada je reaktivirano 60 posto bolničkog sustava, što je zadovoljavajući trend.

“Liste čekanja su problem i od ranije, koronavirus kriza poremetila je redovni sustav odvijanja i pružanja zdravstvene zaštite, a liste čekanja povećane su za okvirno 10 posto”, rekao je Beroš nakon predstavljanja HDZ-ova predizbornog programa u središnjici stranke.

Ponovio je kako se zdravstveni sustav nakon mjera reaktivacije vraća u normalu, kazavši da je 60 posto bolničkog sustava reaktivirano, a dostignuto je preko 82 posto specijalističko-konzilijarnih pregleda.

“To je zadovoljavajući trend, ali da bismo se prilagodili novoj situaciji već smo rekli da radimo u dvije smjene, da se neke pretrage i zahvati odvijaju i vikendom”, istaknuo je ministar zdravstva. 

Na pitanje kako se planiraju realizirati planovi iz predizbornog programa, poput modernizacije zdravstva, revitalizacije Imunološkog zavoda i izgradnje Nacionalne dječje bolnice, uz tolike dugove u zdravstvu, Beroš je priznao kako je istina da postoje veliki dugovi.

“Međutim, u proteklom mandatu u zdravstveni sustav uloženo je 2,9 milijarde iz državnog proračuna, ali i međunarodnih institucija”, kazao je dodavši da i na domaćem tržištu postoje institucionalni investitori koji su spremni ulagati u zdravstveni sustav.

Upitan hoće li u novoj Vladi ostati ministar zdravstva, Beroš je odgovorio da će se to vidjeti nakon izbora. “To ovisi o izbornom uspjehu u koji vjerujem. Volio bih i dalje raditi na unaprjeđenju hrvatskog zdravstvenog sustava”, poručio je.