Beroš: Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo, imamo mnoge mjere na raspolaganju

“VLADA će napraviti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš i zahvalio na razumijevanju veledrogerijama u emisiji Hrvatskog radija “Izaberi zdravlje”.

Nakon neuspješnog sastanka s ministrima zdravstva i financija, Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, veledrogerije su najavile da od danas prekidaju ili znatno smanjuju isporuke lijekova za 3/4 bolnica. Budući da one više ne mogu plaćati svojim dobavljačima, preostale zalihe iz veledrogerija usmjerit će se kupcima koji plaćaju.

Rekao je da se od početka mandata govori da je zdravstveni sustav financijski neodrživ, da su financijski problemi poznati desetljećima. Došla je koronakriza i neke stvari su promijenjene i odgođene, objasnio je.

Kakvo je stanje u našim bolnicama?

“O brojevima oboljelih od Covida-19 odlučujemo sami, o ponašanju građana ovisi hoćemo li doći do velikih brojeva i ugroziti zdravstveni sustav. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno”, rekao je ministar Beroš.

Rekao je kako u Europi vidimo restriktivnije mjere nego kod nas u Hrvatskoj.

“Naše mjere uvijek su davale rezultate, nakon uvođenja nekih vide se rezultati za 2-3 tjedna. O ponašanju građana ovisi hoće li se uvesti nove mjere, a imamo još mnoge na raspolaganju”, rekao je.

Distanca, maske, higijena, dezinfekcija, izbjegavanje okupljanja, naglasio je ministar najbolji su alati u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Sami smo gospodari vlastite sudbine”, rekao je naglasivši još jednom da sve ovisi o ponašanju građana.

Objasnio je kako više nema istih mjera za sve bolnice, horizontalno, nego selektivno, ovisno o stanju u nekoj bolnici.

“Ako virus uđe, odjeli se moraju prilagoditi. Zdravstvena zaštita primat će se u maksimalnom općem opsegu”, rekao je Beroš.

Ima li dovoljno zdravstvenih djelatnika?

Vrši se preraspodjela i edukacija zdravstvenih djelatnika te je ministar rekao da je mogući budući problem u ovoj situaciji dovoljan broj kadrova odnosno zdravstvenih radnik, a ne smještaj u bolnicama.

“Do sada imamo 1620 oboljelih zdravstvenih djelatnika, aktivnih je 427, u samoizolaciji je preko 1000, no 1200 zdravstvenih djelatnika je i ozdravilo. Oni su ti koji će dalje moći sudjelovati u liječenju Covid-19 bolesnika. Kada je riječ o zapošljavanju to ovisi o ravnateljima bolnica. U ministarstvu zdravstva nismo odbili dati niti jednu suglasnost za zapošljavanje zdravstvenih djelatnika”, rekao je.

Zaraženi liječnici koji rade u skafanderima zadnja opcija

Demantirao je da će uskoro angažirati zaražene liječnike bez simptoma u skafanderima. Zasad to nije opcija, ali je rekao da se u Europi rodila ideja da će to napravi u nedostatku liječnika.

“Nadam se da do toga neće doći, ali to sve ovisi o ponašanju građana. No ako bi se u krajnjoj nuždi i angažirali, takvi bi liječnici radili bi isključivo s Covid-19 bolesnicima”, rekap je. Dodao je da su u tom slučaju i pacijent i liječnik zaraženi.

Koja je ključna mjera da se ne prijeđe granica zdravstvenog Rubikona?

“Ona se ne može mjeriti u broju novih bolesnika u ovom trenutku i to ne predstavlja problem. Sada imamo 571 pacijenta u bolnici i ako se on drastično poveća to bi moglo ugroziti zdravstveni sustav”, rekao je Beroš.

I na kraju je ponovno naglasio da sve ovisi o ponašanju građana jer je najefikasnija borba s koronavirusom održavanje distance, nošenje maske, održavanje higijene, dezinfekcija i izbjegavanje okupljanja.