Povezite se

Vijesti

Beroš: Indirektni pokazatelji da je virus mutirao, ali nećemo kalkulirati

Objavljeno

-

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu u Splitu da je više od 92 posto novooboljelih od Covida-19 mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao, no, dodao je, nećemo kalkulirati.

“U stručnoj sam literaturi pročitao članak o tome, ali nećemo kalkulirati s tim jer je virus s nama i svjesni smo da trebamo biti odgovorni i oprezni”, kazao je Beroš prilikom posjeta Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) u Splitu.

Nakon HGSS-a ministar zdravstva otišao je u splitski Crveni križ gdje je zahvalio njegovim djelatnicima koji su se u novim kriznim situacijama Covida-19 ponovno stavili na raspolaganje hrvatskim građanima.

Upitan Beroš je novinarima  rekao da će svi oni turisti ako budu bolesni, biti zbrinuti u zdravstvenim ustanovama, dok o onima koji nemaju simptome bolesti treba razmisliti kako postupiti vezano za samoizolaciju. Zato su i dali sugestiju da se organizira određeni prostor sličan karanteni gdje bi se takvi turisti mogli zbrinuti.

“S obzirom da će većina njih biti urednog stanja bilateralno se razgovara s državama odakle ti turisti dolaze, da se omogući njihov povratak u matične zemlje. Mislim da niti jedna zemlja neće priječiti povrat svojim građanima ukoliko mu je određena samoizolacija ili nešto slično. Isto tako razvijamo dodatne kapacitete za testiranje svih da bi otklonili sumnju jesu li pozitivni ili ne”, rekao je Beroš.

Novinare je zanimalo hoće li biti prijava zbog zaraze u Zadru vezano za teniski turnir Adria Tour, gdje je prvi slućaj otkriven u nedjelju nakon priznanja bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova da je zaražen koronavirusom.

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako represija nije u njegovom segmentu već treba apelirati na sve organizatore sličnih zbivanja da moraju osigurati dosljedno poštivanje mjera fizičke distance, higijene i svega ostalog što je jasno propisano.

Na novinarska pitanja potvrdio je da u Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji danas nema novooboljelih, i da je danas u Hrvatskoj manje novooboljelih nego jučer u istom razdoblju.

Županijski ravnatelj Crvenog križa Željko Grubišić  podsjetio je da su djelatnici te ustanove, u kojoj djeluje 13 društava sa 56 djelatnika i 400 stalnih volontera, u vrijeme koronakrize 35 puta u Zagreb prevozili uzorke na analizu, 70 osoba je odvedeno na testiranje u bolnicu, dočekivali su avionske putnike u Zagrebu i vodili ih u županiju kako ne bi bili u kontaktu sa drugim građanima.

“Kombijima smo prevozili i naše sugrađane na otoke da ne bi bili u kontaktu s putnicima na trajektu. Sve smo učinili kako bi pomogli našim sugrađanima i zaštitili ih od ugroze koja nas je pogodila. Imali smo više od pet tisuća poziva za psihološku pomoć, podijelili smo 15 tona hrane najugroženijim građanima. I danas imamo akciju u kojoj dijelimo pakete hrane obiteljima koje su pogođene u korona krizi”, rekao je Grubišić.

Kultura

Dovršava se snimanje filma o finalnoj utakmici SP 2018

Published

on

U Zagrebu će, nakon godine dana snimanja, u srijedu pasti i posljednja klapa dugometražnog igranog filma naslova “4:2”, koji se bavi finalom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske i događajima oko njega.

Snimanje filma je započeto na prvu godišnjicu najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa i sporta, a bit će dovršeno upravo na drugu godišnjicu.

Riječ je o žanrovski neobičnoj kombinaciji dramatične sportske priče i intimne “road trip”drame o događajima u sjeni finalne utakmice “mundijala”. Film u realnom vremenu prijenosa nogometne utakmice prati neodgodivo putovanje dvoje ljudi točno u vrijeme kada je cijeli svijet bio pred TV-ekranima.

Film je inspiriran stvarnim ljudima i događajima, a sniman je tijekom proteklih 12 mjeseci u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dugoj Resi, po Gorskom kotaru, ulicama Pariza i Moskvi.

Specifičnost je filma da će to biti prvi hrvatski i regionalni film realiziran u dvije verzije –međunarodnoj i hrvatskoj/regionalnoj s različitim dramskim tokom i završetkom te će se
raditi zapravo o dva igrana filma o istom događaju. Film će imati internacionalni festivalski život, a trenutno je u pregovorima za koprodukciju i distribuciju za francusko, španjolsko i
englesko govorno područje.

Scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas, kojem će ovo biti šesti dugometražni igrani film, a glavne uloge tumače Bojana Gregorić Vejzović i Ivo Krešić, sportski TV spiker Drago Ćosić i hrvatska nogometna reprezentacija. U sporednim ulogama se pojavljuju legenda hrvatskog i ex jugoslavenskog filma Igor Galo, Rada Mrkšić, Katarina Nikšić i Dina Vojnović, dok se u “cameo ulogama” pojavljuju Leona Paraminski i Jelena Perčin Otašević. 

Iz promocije filma se navodi da je svečana premijera filma trebala biti 15. srpnja 2021. godine, na treću godišnjicu finala Hrvatska – Francuska u Moskvi. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Saboru obnavljaju 30 fotelja zbog njihove dotrajalosti

Published

on

Hrvatski sabor naručio je obnovu 30 od ukupno dvjestotinjak fotelja iz svoje sabornice zbog njihove dotrajalosti.

Koje će zastupnike dopasti obnovljene fotelje, ne može se predvidjeti.

“Fotelje ne glase na ime zastupnika, pa ne možemo predvidjeti tko će sjediti u kojoj stolici“, poručili su iz Sabora ne navodeći hoće li obnova fotelja biti gotova do konstituirajuće sjednice, koja se najavljuje za konac srpnja, ili pak kasnije.

Fotelje u sabornici identičnog su izgleda, nabavljene su prije četvrt stoljeća, 1995. kad se Sabor renovirao, i od tada nisu obnavljane.

“Iako su svi stolci objektivno u vrlo lošem stanju te zahtijevaju potpunu zamjenu, iste se u ovom slučaju popravljaju ovisno o raspoloživim sredstvima i prema prioritetima“, kažu iz Sabora.

Poziv za dostavu ponuda za potpunu rekonstrukciju 30 fotelja javno je objavljen na saborskim mrežnim stranicama i na portalu središnje državne nabave. Na poziv su se javile dvije tvrtke i odabrana je povoljnija ponuda tvrtke Škrinjica d.o.o. u iznosu od 172.000 kuna te utvrđeno što mora napraviti.

“Predmet nabave obuhvaća: odvoz postojeće fotelje, izmjenu svih metalnih dijelova i vijaka, skidanje postojećeg tapecirunga, jastuka, PU pjene, spužve, brušenje i lakiranje drvenog postolja te ponovno sastavljanje sa izmijenjenim dijelovima, novom spužvom, PU pjenom i tapeciranje u prirodnu kožu“, navode iz Sabora.

Pozivom na dostavu, rekonstrukcija fotelja, odnosno „početak usluge“ planiran je bio za 1. srpnja, a planirano trajanje usluge, odnosno radovi, 60 dana.

Kad je riječ o konstituirajućoj sjednici novog, 10. saziva, iz Sabora poručuju da će način njezinog održavanja zbog epidemiološke situacije biti naknadno utvrđen, a u skladu sa saborskim Poslovnikom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac odlučio: Boris Milošević bit će potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Published

on

Boris Milošević

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića, koji je prošle godine preuzeo mjesto predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakon što je tu funkciju 22 godine obnašao Milorad Pupovac. . 

“Milošević je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsjednik Kluba SDSS-a u proteklom mandatu i opredjeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i izabrani mandat”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Milošević će biti i predstavnik Kluba zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina u Vladi. Uz Miloševića, kandidatkinja je bila i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Snježana Vasiljević. Pupovac je dodao da će s njom nastaviti razgovor na koji način će dati svoj doprinos zajednici. 

“To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade. On pozna oboje, a s Borisom duže i češće surađuje tako da tu nije bilo posebnih potreba za dodatnim usuglašavanjem”, rekao je Pupovac.

Za njih je značajno, dodaje, da svi zastupnici nacionalnih manjina te partneri iz HNS-a i Reformista daju podršku njihovom izboru.

Na Miloševićevo mjesto u Saboru doći će zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, što je određeno listom SDSS-a. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije