Beroš HDZ-ov adut tamo gdje se treba tući sa SDP-om

Konferencija Stozera civilne zastite 130420

U iščekivanju raspuštanja Sabora, koje bi se, po najavama vodećih ljudi HDZ-a, trebalo dogoditi u idućih desetak dana, u stranci su počela nagađanja o imenima koja bi mogla popuniti prolazna mjesta na izbornim listama.

Riječ je o složenom poslu, koji u pravilu donosi neprospavane noći i teške riječi na svim razinama stranke, jer je pretendenata uvijek višestruko više nego mjesta na izbornim listama.

U stranci se zato već osjeti stanovito uzbuđenje vezano uz skoro sastavljanje lista, no čini se da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković raspravu o tome još nije otvorio ni u najužem krugu.

Radi se o već poznatom stilu Plenkovića, koji s kadrovskim pitanjima običava čekati do posljednjeg trenutka, što u pravilu izaziva napetost svih koji smatraju da zaslužuju visoka mjesta na listama. Dok se čeka Plenkovićev mig, u stranci se već naveliko špekulira s imenima.

Sam Plenković na zadnjim se parlamentarnim izborima kao novoizabrani šef stranke kandidirao u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća centar Zagreba pa naši sugovornici mahom očekuju da će s iste pozicije i u ove izbore.

Na toj ga je listi 2016. godine slijedio Gordan Jandroković, no kuloari ovoga puta nagađaju da bi se on mogao pojaviti na čelu liste u drugoj izbornoj jedinici, koju čine istok Zagreba, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Na tom mjestu neki, međutim, vide Vilija Beroša, ministra zdravstva čija je popularnost naglo porasla zbog angažmana na suzbijanju koronavirusa. Nema razloga da HDZ ne iskoristi popularnost svog ministra, no dio naših sugovornika kalkulira kako bi Beroša trebalo staviti na vodeću poziciju u jedinicama u kojima se HDZ “tuče” sa SDP-om ili onima u kojima stranka stoji lošije od konkurencije, kako bi privukao što više glasova.

U tom kontekstu neki govore i o mogućem Beroševu angažmanu u trećoj, tradicionalno SDP-ovoj izbornoj jedinici, dok neki na prvom mjestu na listi u toj, zagorsko-međimurskoj izbornoj jedinici vide Davora Božinovića, čiji je ugled također rastao s angažmanom na čelu Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, prenosi Večernji list.