Bernardićev obračun s oporbom u SDP-u

U središnjici SDP-a počela je sjednica Glavnog odbora stranke. Očekuje se da će se nakon uvodnog obraćanja Davora Bernardića glasovati o povjerenju predsjedniku stranke.

Bernardić je njegovo inzistiranje na istražnom povjerenstvu za Agrokor povezao s, kako je rekao, neviđenom hajkom na njega. Hrvatskoj treba objasniti tko je pisao lex Agrokor, Hrvatska treba jasan i nedvosmislen odgovor na to, poručio je uz ostalo. Zaželjevši članovima uspješnu sjednicu , istaknuo je da samo jaki SDP Hrvatskoj može vratiti dostojanstvo. Treba nam jaki SDP, koji se brine za sve ljude u ovoj državi, ne samo za neke, poručio je uz ostalo.

Potom bi se trebalo raspravljati o potvrđivanju odluke Predsjedništva da su Mirando Mrsić i Milanka Opačić svojim neprimjerenim istupima nanijeli štetu stranci i da ih treba izbaciti. Još se ne zna hoće li glasovanje biti javno ili tajno. U taboru onih koji su više ili manje otvoreno kritizirali Bernardića zbog neodlučnog vođenja stranke, kažu da glasovanje mora biti tajno. Bernardićevim ljudima u stranci prihvatljivije je javno izjašnjavanje stotinjak članova Glavnog odbora.

Na Glavnom odboru govorit će se i o vraćanju nekih saborskih mandata, ali ne zna se radi li se o njima ili o Tomislavu Sauchi koji je napustio SDP. Dio stranačkih kolega otvoreno se protivi mogućnosti da se od Bernadićeve unutarstranačke oporbe traži da ode iz Sabora. Neizvjesna je i budućnost Peđe Grbina u stranci.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je kako očekuje da će sjednica pridonijeti ravnoteži u stanju stranke.

Uoči sjednice Glavnog odbora izaslanstvo stranke posjetilo je grob svojeg člana i bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema, koji je prije točno pet godina preminuo od teške bolesti. Osim na njegov, cvijeće su položili i na grob bivšeg premijera i utemeljitelja SDP-a Ivice Račana.