FaH

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je iz Sabora optužio hrvatsku Vladu za “konstantan napad” na ugostiteljski i turistički sektor, najavivši da će SDP, “ako ne prije, onda kad treći put preuzme odgovornost za državu”, smanjiti stope PDV-a za ugostiteljstvo i smještaj u turizmu.

 Ugostiteljski sektor je u vrlo teškom stanju, nastavlja se trend zatvaranja objekata zbog velikih nameta, upozorio je Bernardić te prozvao Vladu da “konstantno napada taj sektor novim i sve većim nametima”. Naglasio je i da od 28 članica EU Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na ugostiteljstvo, a pri samom je vrhu i po stopi PDV-a na hotelski smještaj.

Bernardić: Vlada se hvali uspješnom sezonom iako za to nije zaslužna 

 “Vlada se voli hvaliti uspješnom sezonom, a da na to nema nikakva utjecaja, niti je zaslužna. Dobra sezona nam se jednostavno dogodi”, uvjeravao je Bernadić koji je Vladu prozvao i da je napravila “pet velikih udara na turizam”, a sprema i šesti.

 Ukinula je, kaže, sniženu stopa PDV-a u ugostiteljstvu, povećala boravišne pristojbe za goste u nautičkom turizmu i u smještajnim objektima, povećala paušal za male iznajmljivače. “S jedne strane imamo oporavak konkurentskih tržišta, a s druge potpuno nepromišljenu Vladinu politiku”, ustvrdio je Bernardić. 

 Njegove optužbe i tvrdnje odbacila je HDZ-ova Sunčana Glavak. “Netko u kampanji oko izbora za Europski parlament ne stigne čitati ono što se događa u Ministarstvu turizma i Vladi”, poručila je čelniku SDP-a. 

Glavak: U turizam se ove godine ulaže milijarda eura

 Naglasila je kako je do kraja ožujka bio otvoren javni poziv vrijedan 24 milijuna kuna bespovratnih sredstava, s naglaskom na razvoj otoka, kontinentalnog turizma,  dalmatinskog zaleđa. Glede ulaganja u turizam ove godine, riječ je o milijardi eura, što znači da će Hrvatska biti još konkurentnija, naglasila je Glavak i dodala da se 350 milijuna ulaže samo u zdravstveni turizam, a u zadnje dvije godine zabilježen je porast investicija u turizmu od 40 posto.

 “Radi se dosta toga, treba sagledati pozitivne stvari, ne samo negativne”, kazala je Glavak, navodeći da je afirmacija turizma i u HDZ-ovu programu za izbore za Europski parlament.