Bernardić: Treba opozvati cijelu Vladu

Davor Bernardić /foto HINA

U svjetlu najave Mosta nezavisnih lista da će u Saboru pokrenuti inicijativu za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je za Hinu istaknuo da “još uvijek vrijedi SDP-ov poziv za izglasavanje nepovjerenja Vladi”.

“Nismo tu da kritiziramo radi kritike, nego da nudimo kvalitetna i adekvatna rješenja”, kazao je čelnik SDP-a.

“Kao odgovoran političar, vodeći prvenstveno računa o radnicima i dobavljačima Agrokora, pričekao sam da vidim što će reći Andrej Plenković i koji će mu biti potezi. S obzirom na to da nije rekao ni poduzeo ništa smatram da još uvijek vrijedi naš poziv za izglasavanje nepovjerenja Vladi koji smo na istu temu pokrenuli još prije četiri mjeseca”, poručio je Bernardić.

“Upravo ova Vlada svojom nesposobnošću i nečinjenjem ugrožava proces restukturiranja Agrokora koji su duboko kontaminirali”, ocijenio je. Našu odgovornost pokazat ćemo vrlo brzo i kroz plan za Agrokor, najavio je.

Zadnjih nekoliko dana Bernardić ističe kako ministrica Dalić mora otići iz Vlade jer je izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak bio njezina produžena ruka, a koji je dao ostavku uslijed afere lex Agrokor i visokih savjetničkih naknada. Čelnik SDP-a je mišljenja kako premijer Plenković stoji “iza legalne pljačke u Hrvatskoj”, s obzirom na to da je potvrdio da stoji iza lex Agrokor.

O SDP-ovoj inicijativi za opoziv Vlade raspravljalo se prije tri i pol mjeseca, međutim, nije polučila uspjeh. Za opoziv Vlade glasalo je 59 zastupnika, dok je njezin ostanak podržalo 78 glasova vladajućih.

Pitanje povjerenja članu, predsjedniku ili Vladi u cjelini može se pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja zastupnika, odnosno, na temelju 31 zastupničkog potpisa. Kada se skupi dovoljan broj potpisa, prijedlog za opoziv odmah se uvrštava na dnevni red. Od tada teče osmodenvni rok u kojem se Vlada treba očitovati o tome prijedlog dok se parlamentarna rasprava mora provesti najkasnije u roku od 30 dana. Za izglasavanje nepovjerenja potrebno je najmanje 76 glasova.

Ne prođe li taj prijedlog, zastupnici koji su ga istaknuli ne mogu ga ponoviti unutar šest mjeseci, međutim, to može grupa od drugih 31 zastupnika, što je rješenje kojemu će se oporba prikloniti. (Hina)