Bernardić: Todorić mora odgovarati pred hrvatskim pravosuđem

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Komentirajući tijek saborskog aktualnog prijepodneva, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je prozvao premijera Andreja Plenkovića da nije odgovorio niti na jedno pitanje, već pokušava “spinati”, te ustvrdio da je Ivica Todorić aktivirao lex Agrokor, koji je za njega pripremio Plenković na tajnim sastancima u Vladi.

Gdje je puklo u međuvremenu – morate pitati njih, rekao je Bernardić novinarima upitavši – zašto se Plenković “rukama i nogama” bori da ne dođe svjedočiti pred istražno povjerenstvo, kao ni Martina Dalić i Ante Ramljak.

Hrvatski sud omogućio je da Todorić bude na privremenoj slobodi, ustvrdio je Bernardić poručivši da Todorić mora odgovarati pred hrvatskim pravosuđem.

“Na djelu je udruženi ortački pothvat, istina mora izaći na vidjelo”, ocijenio je i ponovio da je trgovanje povlaštenim informacijama kazneno djelo, pa zato ova Vlada treba otići.

Upitan zašto nije podnio kaznenu prijavu ako ima takvih saznanja, Bernardić je odgovorio kako to trebaju učiniti nadležni organi dok je zadatak političke stranke da na to upozori, što je SDP i učinio.

Ističe da su iz SDP-a jasno i nedvosmisleno upozorili da u trenutku kada lešinarski fondovi kupuju obveznice Agrokora, te obveznice nitko ne želi.

“Oni iskrcavaju veliku lovu da bi kupili smeće koje poslije, s aktivacijom lex Agrokor sa spornim amandmanom Kluba HDZ-a koji je objašnjavao Bačić, dolazi u prioritet naplate, u suprotnosti sa Stečajnim zakonom. I to smeće oni poslije mogu zamijeniti za novce bez ikakvog rizika. Vidite li vi o čemu se tu radi”, ustvrdio je Bernardić.

Upitan za izjave stranačke kolegice Sabine Glasovac koja optužuje ministricu europskih fondova Gabrijelu Žalac za lažiranje javnih nabava, Bernardić je odgovorio kako je na temelju dostupnih inofrmacija riječ o nekakvom propustu, sumnjivim radnjama u procesu javne nabave, što nije prvi slučaj.

“Gotovo svaki ministar u ovoj Vladi je u sukobu interesa i ovo je Vlada sukoba interesa. Definitivno je riječ o sumnjivim radnjama koje treba istražiti”, kaže Bernardić.

Jutarnji list objavio je u srijedu da je ministrica Žalac bez natječaja dala posao vrijedan 10 milijuna kuna tvrtki svojeg znanca, koji u Ministarstvo dolazi i na kolegije. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave usvojila je žalbu tvrtke King ICT i poništila njezinu odluku. (Hina)