Povezite se

Politika

Bernardić: Spreman sam za sučeljavanje s Plenkovićem

Objavljeno

-

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić poručio je u srijedu da će se rado odazvati sučeljavanju s predsjednikom HDZ-a Adrejem Plenkovićem te kako to “jedva čeka”, dok je HDZ-ovu politiku u zadnje četiri godine nazvao politikom “zdrpi i zbriši”. 

“Spreman sam za sučeljavanje, kad god, gdje god i u kakvim god uvjetima. Odazvat ću se vrlo rado i štoviše jedva ga čekam”, kazao je Bernardić u Fažani odgovarajući na prozivke iz HDZ-a da Restart koalicija želi poslati aktualnog premijera u samoizolaciju kako bi predsjednik SDP-a izbjegao sučeljavanje s njim.

“To je smiješno i samo pokazuje u kakvom su oni paničnom strahu. Što se pak tiče prozivki iz redova HDZ-a mogu samo poručiti kako je Plenkovićeva politika i politika njegove Vlade u zadnje četiri godine bila po sistemu ‘zdrpi i zbriši'”, naglasio je Bernardić.

Govoreći o pridržavanju epidemioloških mjera poručio je: “U ovom slučaju je ključna razlika između onoga što mi radimo i onoga što je Plenković radio”.

Mi se držimo zakona, reda i pravila a oni ih krše

“Iz SDP-a i ja osobno nitko nije došao u kontakt ni s kim koji je zaražen. Naravno da su se ljudi prije tjedan dana, pogotovo što nije bilo novih slučajeva zaraze, malo opustili. No mi se pridržavamo svih epidemioloških mjera. Poštujemo upute epidemiologa i nadležnih državnih institucija i to je ključna razlika između nas i njih – mi se držimo zakona, reda i pravila a oni krše zakone, red i krše pravila gdje god i kad god”, ustvrdio je Bernardić.

Na pitanje novinara hoće li, u slučaju da Restart koalicija sastavlja Vladu, Ministarstvo poljoprivrede ili regionalnog razvoja, kako navode neki mediji, biti rezervirano za IDS, Davor Bernardić ja odgovorio da kada “ova koalicija osvoji dovoljan broj mandata i formira stabilnu Vladu, tek onda će razgovarati s partnerima iz IDS-a u djelu u kojem oni mogu dati najveći doprinos razvoju Hrvatske”.

Bernardić je rekao uoči  predizbornog skupa u Fažani da će se voditi računa o da broj ministarstava bude manji kako bi poslali poruku da Hrvatska može funkcionirati s manjom državnom upravom.

“Postoje ministarstva koja su nelogična, koja se nalaze u određenim sektorima koji bi trebali biti zajedno. Stoga je ključno prilikom pripajanja ministarstava da vodimo računa o funkcionalnosti sustava. Ne možemo parcelirati Ministarstva kako se nama sviđa već logično spojiti ministarstva kako bi zadržali cjelovitost sustava i kako ne bi bilo prijelaznog perioda privikavanja”, naglasio je lider Restart koalicije. Dodao je kako je nužno funkcionalnost staviti u prvi plan kako bi građani što brže imali kvalitetnu uslugu na raspolaganju.

“Istra je korak ispred, Istra je poznata po toleranciji, suživotu i modernim progresivnim europskim vrijednostima i te iste vrijednosti želimo ugraditi u Hrvatsku jer je bilo dosta nepravde i diskriminacije i dosta korupcije. To ćemo promijeniti, kao i odnos prema građanima naše zemlje. Nužno je decentralizirati zemlju”, zaključio je Bernardić.

Miletić: Smjer u kojem Hrvatska ide nije dobar

Predsjednik IDS-a Boris Miletić naglasio je kako definitivno drži da smjer u kojem današnja Hrvatska ide nije dobar.

“To je jedan konzervativan i nacionalistički smjer i mislim da u javnom prostoru ima i govora mržnje. To treba mijenjati. Naša Restart koalicija ima realne šanse sastaviti jednu modernu, otvorenu, europsku i progresivnu Vladu unutar koje želimo donositi konkretne mjere kojima ćemo pomoći kako građanima tako i gospodarstvu”, zaključio je Miletić. Dodao je i kako IDS inzistira na decentralizaciju jer je, “ovaj centralistički model ponašanje potrošen”. 

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nije točno da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć

Published

on

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa, a najavio je i kako će  konstituirajuća sjednica Sabora biti idući tjedan.

„Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna”, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su “te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om”, poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jandroković bi trebao biti razriješen s mjesta glavnog tajnika stranke, a na njegovo  mjesto trebao bi biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

U potpunosti se posvetiti funkciji predsjednika Sabora

Jandroković ističe kako će se “sada 100 posto posvetiti poziciji predsjednika Hrvatskog sabora” te da mu je drago što će po drugi put biti u prilici biti na toj poziciji.

„Bilo je zahtjevno i izazovno paralelno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a, s ponosom gledam na protekle četiri godine i svojem nasljedniku želim uspjeh”, poručio je.

Konstituirajuća sjednica Sabora, najavio je, trebala bi se održati 22. srpnja, ukoliko ne bude žalbi na izbore u Raši, i  to u zgradi Hrvatskog sabora vodeći računa o epidemiološkim mjerama.

Izrazio je također nadu da će se oporbeni čelnici odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak ocijenivši taj njegov potez razboritim pokušajem i gestom dobre volje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije