Bernardić: SDP raste, Živi zid je protestna stranka bez stava o bitnim pitanjima

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je, suprotno anketama koje govore o padu rejtinga njegove stranke, poručio kako SDP raste i jača, dok je za Živi zid, koji se po anketama približio SDP-u na samo 4 posto, rekao kako su protestna stranka koja ne iznosi stav o bitnim pitanjima poput antifašizma, nasilja nad ženama, odnosu s Crkvom, vjeronauku, pobačaju ili LGBT zajednici.

“Živi Zid je nastao kao protestna stranka. Jučer smo s njihovog kongresa čuli raznorazne poruke, primjerice Sinčić kaže da neće u koaliciju s HDZ-om, ali je zato predstavio kao jednog od potencijalnih ministara demografa Šterca koji je HDZ-ovac. Nismo, međutim, čuli njihov stav oko antifašizma, o borbi protiv nasilja nad ženama, jer nismo čuli njihov stav oko ratifikacije Istanbulske konvencije, nismo čuli niti njihov stav o reviziji Vatikanskih ugovora, o odnosu s Crkvom, njihov stav o vjeronauku, pobačaju”, izjavio je Bernardić u “Oporbenom zarezu” Hrvatskog radija.

Ne zna se, ističe, ni njihov stav o onima koji su drugačiji po vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, a još manje se zna što misle o LGBT zajednici. “Građani moraju znati vaše stavove kada se bavite politikom”, poručio je.

O najavljenim mjerama Živog zida, među kojima je i ona o izlasku Hrvatske iz EU, Bernardić je upozorio kako bi to dovelo do velike inflacije, građani bi ostali bez plaća, mirovina i ušteđevine. “Najava izlaska Hrvatske iz EU samo bi ubrzala iseljavanje”, ustvrdio je.

SDP se zalaže za reviziju Vatikanskih ugovora

Za GLAS-ovu inicijativu o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske, tzv. Vatikanskih ugovora, kazao je kako se SDP zalaže za reviziju tih ugovora.

“SDP se zalaže za reviziju Vatikanskih ugovora iz jasnih razloga racionalnijeg trošenja javnog novca, kojeg plaćaju građani koji financiraju cijelu državu te financiraju i Vatikanske ugovore. Kroz malu racionalizaciju troškova mi u Hrvatskoj možemo osigurati svakom djetetu besplatne udžbenike”, rekao je Bernardić.

Osobno ne podržava vjeronauk u školama, jer drži kako je tom učenju mjesto u crkvi.

Vezano za najavu referenduma kojim građanska inicijativa “Narod odlučuje” želi promijeniti izborni sustav ocijenio je kako je njihov glavni cilj ojačati desnicu i ukinuti Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina.

Vlast očito okreće glavu od antifašizma i srami ga se

Kritizirao je i odnos vlasti prema antifašizmu, prozvavši ih da “očito okreću glavu od antifašizma i srame ga se”.

Upitan hoće li iduće godine u Jasenovcu konačno biti jedna kolona i jedna komemoracija, odgovorio je kako će tako biti samo ako SDP dođe na vlast.

Osvrnuo se i na komemoraciju na Bleiburgu, koja je izazvala protivljenje i u samoj Austriji gdje mediji taj skup nazivaju najvećim neonacističkim okupljanjem u Europi.

Sabor ne treba biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu

“Dugo godina Bleiburg je bio poligon za promicanje propalih nazadnjačkih i fašističkih ideologija, a to su napokon prepoznale austrijske vlasti. Tužno je da se stradanja pojedinaca koriste za veličanje ustaškog pokreta, dakle fašizma. Zato Sabor ne treba biti pokrovitelj tog događanja”, poručio je Bernadić.

Treba, kaže, poslati jasnu poruku da se žrtve na Bleiburgu ne smiju koristiti za veličanje ustaškog, fašističkog režima te da je odzvonilo poraženim ideologijama koje na ovaj način pokušavaju oživjeti.