Bernardić: SDP-ov “Plan za mlade” već se provodi na lokalnoj razini

Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je u Krapini, s članovima tamošnje organizacije Foruma mladih, predstavio nacionalnu kampanju “Plan za mlade” koju, kako je rekao, u toj stranci već provode, a cilj im je da mladi lakše dođu do posla i stana te ostanu u Hrvatskoj.

SDP, rekao je, provodi “Plan za mlade” odnosno provodi obrazovnu reformu na lokalnoj razini  – od informatike u školama i građanskog odgoja do poduzetništva jer želi mladim ljudima osigurati bolje uvjete života i rada.

U zadnjih godinu dana Hrvatsku je napustilo 60 tisuća ljudi jer nemaju uvjete za život…Naš zadatak je da kroz “Plan za mlade” osiguramo najvažnije mjere za ostanak mladih odnosno da lakše dolaze do stana i posla, rekao je Bernardić te dodao kako su u kampanji okupili velik broj mladih te da im svakodnevno šalju svoje ideje i prijedloge.

Lakše do stana – kroz ugovore za stalno, kroz priznavanje studentskog rada u radni staž, kroz set mjera za poticanje zapošljavanja. Lakše do stana – kroz sufinanciranje najma i kroz izgradnju stanova za najam, poručio je te ustvrdio da 75 posto građana u Hrvatskoj ne može kupiti svoju nekretninu i da se tu pogodovalo bankama.

“Mi stvari sad želimo vratiti u fokus”, dodao je.

Kroz poruku “lakše do posla” Bernardić ističe vježbeništvo kao jedan od temeljnih uvjeta da mladi ljudi dobiju priliku kod poslodavca, da ostanu na poslu i da dobiju ugovore za stalno. Mladi ne smiju biti besplatna radna snaga, dodao je te istaknuo cilj SDP-a da se studentski i volonterski rad priznaju u radno  iskustvo.

“Drago mi je što danas u Krapinsko-zagorskoj županiji zajedno s forumašicama i forumašima možemo poslati ovu poruku, pozvati mlade da nam se priključe u izgradnji bolje, sretnije Hrvatske koja osigurava budućnost za mlade ljude i da nam se priključe u pisanju njihovog plana, Plana za mlade – uključi se, kreiraj, to je tvoj plan”, poručio je Bernardić.

Kritike predsjednice na račun Vlade dio su njezine predizborne kampanje

Nedavne kritike koje je predsjednica Republike uputila hrvatskoj Vladi, predsjednik SDP-a Davor Bernadić u subotu je nazvao dijelom njene predizborne kampanje, odnosno pozicioniranja unutar HDZ.

“Predsjednica kritizira Vladu, dakle one koji su je podržali u utrci za Pantovčak. Ja to ne mogu iščitati nikako drugačije nego kao dio nekakve predizborne kampanje ili možda pozicioniranje u samom HDZ-u, struje koja je kontra Plenkovića”, rekao je Bernardić u Krapini gdje je bio na predstavljanju Plana za mlade.

Po njemu, to je bila samo kritika radi kritike i tu nema nikakvog rezultata. SDP je, dodao je, puno konkretniji i jasniji u kritici prema vladajućima, cijelu je godinu nudio plan i rješenja kroz 20 zakonskih prijedloga.

“Dakle, mi ne kritiziramo, mi nudimo rješenja za građane. Sufinanciranje najma, lakše do stana, lakše do posla, ugovori za stalno, to je ono što mi nudimo. Dakle, mi problem rješavamo, ne kritiziramo”, izjavio je Bernardić.

O stranci se razgovara u stranci

Bernardić je vrlo šturo odgovorio na upite o nadolazećoj konvenciji stranke i mogućnosti da na njoj bude smjenjen. Kratko je poručio da se o stranci razgovara u stranci, a o problemima građana i njihovim rješenjima u javnosti.

“Za konvenciju mogu reći da će biti održana u rokovima koje smo si zadali i bez brige sve će biti u redu”, kratak je bio Bernardić ne ‘otkrivajući’ točan datum Konvencije. Kratko je samo zaključio – biti će.

Uz Bernardića u Krapini su bili njegovi domaćini župan Željko Kolar i saborski zastupnik te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. (Hina)