Bernardić: S HDZ-om nema koalicije ni u najgoroj noćnoj mori

HINA / Denis CERIĆ

S HDZ-om nema koalicije ni u najgoroj, najjezivijoj noćnoj mori, poručio je u nedjelju iz Varaždina predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ističući da se HDZ na vlasti održava zahvaljujući kupovini zastupnika u Saboru.

“Nema koalicije sa strankom koja je na optuženičkoj klupi zbog korupcije, iz čije je Vlade otišlo 11 ministara zbog sumnje na korupciju, sa strankom koja se održava na vlasti zahvaljujući kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru, a to je HDZ. S njima nema koalicije ni u najgoroj, najjezivijoj noćnoj mori”, istaknuo je Bernardić.

Tim je riječima odgovorio na novinarsko pitanje je li izjava SDP-ovca Branka Grčića o mogućoj vladi nacionalnog spasa na neki način najava velike koalicije HDZ-a i SDP-a, ocjenjujući da je Grčićeva izjava “nespretno izvučena iz konteksta”. 

Inače, Bernardić i njegovi suradnici u obilasku su članova stranke u 3. izbornoj jedinici, gdje predstavljaju program RESTART koalicije za predstojeće parlamentarne izbore, a nakon Čakovca posjetili su Varaždin.

Hrvatskoj su potrebni novi vjetrovi

Bernardić je kazao da su Hrvatskoj potrebni novi vjetrovi, vjetrovi napretka, optimizma, ideja i svega onoga što je potrebno kako bi Hrvatska krenula naprijed. 

“Nažalost, ova kriza je pokazala da jednostavno Hrvatska ne može funkcionirati kao do sada, da nismo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji, da ne možemo živjeti samo od potrošnje i to uvoznih proizvoda, da ne možemo živjeti samo od turizma i da nemamo industriju”, rekao je.

Upozorio je da je hrvatska industrija uništena u HDZ-ovoj privatizaciji 1990-ih godina, te da je upravo stoga Hrvatskoj potreban restart, novi početak na zdravim osnovama.

“To je ono što ova koalicija nudi – naše ime je naš program”, izjavio je Bernardić.

Na hrvatskom sjeveru nužno je osigurati potporu izvozu, istaknuo je i dodao da je hrvatski sjever jedan od rijetkih proizvodnih krajeva u Hrvatskoj koji se uz brojne nedaće i nepoticajno okruženje još uvijek bori s brojnom konkurencijom iz drugih europskih zemalja.

Naš je zadatak povećati plaće

“Naš zadatak je naći način kako ovdje povećati plaće, kako osigurati da trošak rada bude manji, a da s druge strane investicije i potpora izvozu budu puno veće”, ustvrdio je.

Čim preuzme odgovornost za Hrvatsku u srpnju, najavio je, SDP će s koalicijskim partnerima povećati minimalnu plaću na 4000 kuna neto,

U Varaždinu je bio i koordinator SDP-a za III. izbornu jedinicu, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je prozvao Vladu da je prva njihova reakcija na krizu uzrokovanu koronavirusom bila izuzetno loša.

“Tek nakon reakcije HUP-a te Gospodarske i Obrtničke komore, niza konkretnih prijedlog i savjeta, stigle su mjere za koje nismo sigurni da su najpreciznije plasirane i da u jednoj šumi propisa, koji su se donosili, ljudi ni dan danas ne znaju na što imaju pravo”, kazao je Kolar. 

Obilazak članova stranke u 3. izbornoj jedinici Bernardić će završiti kasnije poslijepodne posjetom Krapinsko-zagorskoj županiji.