Bernardić poziva na rigoroznije mjere protiv koronavirusa

Vukovar, 18.11.2019 - Cijela Hrvatska prisjeća se u ponedjeljak, na 28. obljetnicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana tog grada heroja, a kolone hodočasnika slijevaju se od ranih jutarnjih sati prema bolnici gdje će u 10 sati započeti komemorativni program "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Na slici Davor Bernardić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ua

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u ponedjeljak da je nužno prijeći na rigoroznije mjere kako ne bi došlo do širenja epidemije koronavirusa i pozvao Nacionalni stožer civiline zaštite da razmisli o tome kako se ne bi ugrožavali životi građana.

“Krajnji rok za kratkoročne mjere je praktično sutra. Očekujem da ovoga tjedna u Hrvatskom saboru donesemo sve potrebne zakone kako bi ublažili kratkoročne efekte koje će koronavirus imati na naše gospodarstvo i građane”, poručio je Bernardić s konfrencije za novinare koju je organizirao putem live-streaminga.

Nužno je da se osigura plaćeni dopust za barem jednog roditelja kako bi kod kuće mogao ostati sa svojim djetetom koje ne ide u školu. Također, osobama koje su u samoizolaciji moramo osigurati iznos pune plaće na teret države i pripremati odluke koje će spriječiti otkaze koje su ljudi počeli dobivati u pojedinim sektorima, rekao je Bernardić.

Predložio je da država nadoknadi 75 posto bruto plaće svim radnicima čije će radno mjesto će biti ugroženo odlukama državnih institucija kojima se na određeno vrijeme zabranjuje ili ograničava rad u pojedinim djelatnostima, poput turizma, ugostiteljstva, trgovine i obrtništva.

Ova mjera odnosila bi se na iduća tri mjeseca od donošenja odluke o ograničavanju ili zabrani rada pojedinih djelatnosti, a nakon toga bi se ponovno razmatralo stanje s epidemijom. Pri tome, poslodavci bi imali obvezu zadržati radnika u radnom odnosu idućih barem šest mjeseci, kaže Bernardić. 

Bernardić smatra da bi Nacionalni stožer trebao razmisliti o uvođenju puno rigoroznijih mjera, kao one koje su uvedene u Istri, poput zatvaranja kafića, restorana i shopping centara, kako bi prevenirali i spriječili širenje zaraze. 

Poslodavce je pozvao da svi koji mogu organiziraju rad od kuće i podsjetio da je SDP, svjestan posljedica koje će pandemija imati na građane i gospodarstvo, prošlog tjedna ponudio više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa.

Također sugerira da učitelji i nastavnici nastave raditi od kuće, kako se ne bi dodatno izlagali mogućoj zarazi.