Bernardić: Postoje moji i stranački propusti

Davor Bernardić /foto HINA

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je u izjavi novinarima u stanci sjednice Predsjedništva priznao da postoje propusti u njegovome radu te radu stranke koji su doveli do toga da javnost ne prepozna stranačke inicijative usmjerene na bolji život u Hrvatskoj.

Prošla godina u SDP-u je bila, rekao je, godina predanog rada, restrukturiranja rješavanja brojnih problema, ali i godina u kojoj je SDP u saborsku proceduru uputio 20-ak zakonskih prijedloga, kao i godina okupljanja i dijaloga na ljevici te obnove razgovora sa sindikatima i civilnim društvom.

Zadatak je SDP-a u ovoj godini, naglašava, bolja i pravednija Hrvatska kroz tri ključna cilja – bolji uvjeti rada, veća socijalna sigurnost za sve građane i plan za gospodarstvo.

Moramo jasnije komunicirati rad SDP-a

“Naš zadatak je da svu količinu i silinu onoga što je SDP radio, a riječ je o ogromnom radu zadnjih godinu dana, jasnije počnemo komunicirati i tu ja osobno vidim i svoje propuste”, ustvrdio je te dodao da stranka na team-buildingu u Ogulinu idući tjedan treba dogovoriti na koji će način jasnije komunicirati prema javnosti sve ono dobro što je pokušala napraviti u proteklih godinu dana u hrvatskoj politici.

Ističe da će se sastanak u Ogulinu održati te kaže kako je riječ o redovnom druženju stranačkog Predsjedništva i Kluba zastupnika pred novu saborsku sjednicu.

S obzirom na to da je čuo kako neki od zastupnika zbog ranije planiranih obveza ne mogu doći 12. siječnja kako je prvotno bilo planirano, kaže kako nema razloga da se druženje ne pomakne za jedan dan odnosno, na 13. i 14. siječnja (subota i nedjelja).

“Ali, taj sastanak će se održati. Očekujem konstruktivnu raspravu i da svi rade u interesu stranke. Jer, jak SDP znači jaku Hrvatsku. Zamislite kako bi Hrvatska izgledala da nema SDP-a”, poručuje.

Na pitanje novinara što ako i nakon pomicanja datuma održavanja sastanka u Ogulinu ne dođu neki od saborskih zastupnika, budući da su se takve najave već mogle čuti u medijima, Bernardić odgovara: “Mogu samo reći da je dolazak u SDP-ov Klub dolazak na posao za koji su ljudi u Saboru plaćeni”.

Novinare je zanimao i komentar na istraživanja koja pokazuju da SDP ima najlošiji rejting u posljednje tri godine, a Bernardić odgovara da stranka sada ima priliku podvući crtu i vidjeti jesu li svi dovoljno napravili za SDP, a time i za Hrvatsku.

Mediji nisu prava adresa za iznošenje priča iz SDP-a

To očekuje od svakog u SDP-u, a njegova su vrata, kaže, otvorena za sve s dobrim prijedlogom te poziva sve u stranci na zajedništvo.

“Mediji nisu prava adresa za iznošenje priča iz SDP-a i o SDP-u i pozivam sve kolege da stavimo glave skupa i dignemo ih gore. Jer SDP je jedina alternativa koja Hrvatsku može vratiti u doba perspektive i budućnosti”, kazao je.

Upitan je li spreman podnijeti ostavku ako se nastavi pad rejtinga stranke, odgovorio je kako godinu dana, od kada je na čelu stranke, preispituje svoj rad te da su ga u prvim mjesecima dočekale “neke stvari neočekivano”.

“Bilo je različitih događanja, uspona i padova. Bilo je pokušaja, neću reći drugarske kritike, destrukcije gdje se doslovno dovodila u pitanje moja pozicija. Bilo je puno toga što se događalo. A ja sam danas, godinu dana nakon što sam na ovoj funkciji, puno svjesniji, puno ozbiljni, puno fokusiraniji i odlučniji u tome da napravimo dobre stvari u Hrvatskoj”, poručio je.

Ponavlja da je zadatak svih u stranci da to prepoznaju svih hrvatski građani. “Na tom polju osobno mislim da ni ja, a onda ni SDP nismo bili dovoljno uspješni i pokušat ćemo to promijeniti”, kazao je.

Izvijestio je da će se tematsko izvještajna konvencija stranke održati početkom veljače, a u pogledu situacije u vukovarskom SDP-u u kojoj postoji nesuglasje nakon što je Željko Sabor postao čelnikom lokalne organizacije, kazao je kako će odluke biti donesene nakon što radna skupina završi s medijacijom.

Na Predsjedništvu se nije razgovaralo o ovotjednim kritikama saborskog zastupnika Miranda Mrsića, odgovorio je na pitanje novinara te ponovio da “prepucavanje preko medija nije u interesu SDP-a”.

Nije, kaže, čuo da neki od SDP-ovih zastupnika najavljuju odlazak iz saborskog Kluba. “Kao što sam dosta stvari čuo iz medija, tako i ovo sad čujem prvi put od vas, pa ne mogu ni komentirati”, kazao je na novinarsko pitanje.

Zamoljen da komentira istup Darka Milinovića koji je podnio ostavku na mjesto šefa ličko-senjskog HDZ-a iz prosvjeda jer ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nije postavio njegovu kandidatkinju na čelo Nacionalnog parka Plitvička jezera, Bernardić je kazao kako je i u tom slučaju vidljivo da HDZ stranački interes – “de facto podjelu plijena” – stavlja ispred interesa Hrvatske. “Po milijunti put”, poručio je Bernardić.

Podržao je HDZ-ov poziv požeško-slavonskome županu Alojzu Tomaševiću da podnese ostavku nakon što je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog obiteljskog nasilja.

“Pozvali su župana koji je očito obiteljski nasilnik na ostavku i utoliko podržavam tu njihovu odluku. Ona je zakašnjela, ali nije zakašnjelo da u Saboru ratificiraju Istanbulsku konvenciju”, rekao je te pozvao vladajuće da na dnevni red saborske sjednice stave ratifikaciju Konvencije, ne samo zbog toga što je riječ o civilizacijskom dosegu, već i zbog toga što je riječ o aktivnom alatu u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. (Hina)