Bernardić: Onaj tko tuče ženu je kukavica i papak

Izvor: Dražen Prša

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, zajedno je s Karolinom Leaković i Joškom Klisovićem održao konferenciju za novinare u sjedištu stranke s temom ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Hrvatska je još 2013. godine potpisala Istanbulsku konvenciju i ne znam što vladajući čekaju s ratifikacijom i čega se boje. Ratificiralo ju je 15 zemalja članica Europske unije, među njima i one koje imaju demokršćanske vlade. Zadnja koja je to napravila je upravo Njemačka. Tu je i Poljska, Francuska, Španjolska i mnoge druge države i omogućile bolju zaštitu prvenstveno žena u obitelji. Obiteljsko nasilje je nažalost u porastu”, rekao je Bernadrić.

“Onaj tko tuče ženu je kukavica i papak i Hrvatska će mu pomoći da se tako osjeća, ali nisu puno bolji ni oni koji ne žele ratificirati Konvenciju”, rekao je Bernardić, dodavši da Hrvatskoj treba nulta stopa tolerancije na nasilje.

“Pozivam Plenkovića da se ne skriva i da mu ne treba pola godine kako bi napravio civilizacijski iskorak, a potpisivanje Konvencije jest civilizacijski iskorak”, rekao je Bernardić.

Nakon njega riječ je dobila Leaković, koja je upozorila na konzervativne udruge. “Svima je jasno koliki utjecaj imaju klerikalne i konzervativne udruge kad se donose određeni zakoni. Jasno je da je Vlada slaba i da se ne može i ne želi suprotstaviti zahtjevima konzervativnih udruga poput Vigilarea i U ime obitelji”, rekla je Leaković, dodavši da se ne zna što je premijer Plenković obećao tim udrugama.

“Kad će Sabor ratificirati Istanbulsku konvenciju? Nadamo se da znate taj odgovor i da on nije u rukama Vice Batarela, Željke Markić i desničara koji određuju kako će se voditi politika u Hrvatskoj”, poručila je Leaković.

“Istanbulska konvencija ima samo jedan cilj – zaštita protiv nasilja”, rekao je Klisović.