Bernardić: Nisam sretan zbog Glavaševog potpisa za Milanovićevu kandidaturu

Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je izjavio da “nije sretan zbog potpisa Branimira Glavaša za predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića“, naglasivši da su stavovi i vrijednosti koje njegova stranka zastupa miljama daleko od Glavaševih.

“Ne znam i ne mogu suditi je li potpora Branimira Glavaša predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića neka provokacija. U predsjedničkim izborima svoj potpis na bilo koju listu može dati svaki građanin, ali osobno nisam sretan zbog toga. SDP-ovi stavovi i vrijednosti su nešto što je miljama daleko od stavova i vrijednosti gospodina Glavaša“, poručio je Bernardić s izborne konvencije Foruma mladih SDP-a te podsjetio kako Glavaš ima i nepravomoćnu presudu za ratni zločin.

Socijaldemokratske vrijednosti su sloboda, jednakost, pravednost i u Hrvatskoj ne smije biti bitno jesi li Hrvat, Srbin, musliman, katolik, pravoslavac, rekao je istaknuvši da je za SDP “jedino bitno jesi li čovjek”. 

Bernardić: Neću doći na skup prosvjetara kako bi se izbjegla politizacija

Na pitanje misli li da je Glavašev potpis za Milanovića izbijanje argumenata za spočitavanje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović za to što je Milan Bandić potpisao za njenu kandidaturu, Bernardić je odgovorio da ne misli komentirati predsjedničku kampanju, osim ovoga što je smatra nužnim.

Bernardić je pozvao građane i da se u ponedjeljak u što većem broju odazovu velikom prosvjedu prosvjetara na zagrebačkom glavnom trgu, najavivši kako osobno neće doći da bi se izbjegle optužbe za politizaciju sindikalnog skupa jer se “SDP bori za dostojanstvo učitelja, a ne za popularnost stranke”.

“Mislim da je svima u Hrvatskoj jasno da se Vlada, umjesto da riješi problem učitelja, prepucava između sebe. Predsjednik Vlade je jasno i nedvosmisleno poručio ministrici Blaženki Divjak što o njoj misli, da mu je nebitna. On je, zapravo ne vidi, ne čuje i ne doživljava, a HNS mu je bitan jedino kada svaki petak dođe u Sabor podržati njegovu vladajuću koaliciju“, smatra Bernardić i ističe da je došlo vrijeme da se oni zapitaju može li cijela Hrvatska i dalje biti taoc takvog odnosa HNS-a i HDZ-a.

Kazao je i da su sindikalni lideri rekli da postoje određeni pomaci prema dogovoru, no, ističe, s pravom su u strahu i imaju rezerve zato jer su bezbroj puta izigrani i boje se da će biti izigrani i ovaj put.

“Zato pozivam građane da u ponedjeljak dođu i podrže prosvjed učitelja i profesora jer je ovdje riječ o elementarnom ljudskom dostojanstvu”, rekao je Bernardić, odbacivši premijerove optužbe da iza prosvjeda stoji oporba.

Kao jedan od bivših predsjednika Foruma mladih Bernardić je podržao stranački podmladak, istaknuvši da su “mladi budućnost i jedina šansa za Hrvatsku i tu je uloga države velika – da im osigura dostojan i dobro plaćen posao kao i krov nad glavom“.

“Neće biti dovoljne samo mjere za poticanje kupnje stanova jer onaj tko nema posao ne može kupiti stan pa se moramo pozabaviti tržištem najma i izgraditi stanove za najam kako bi mladi ljudi mogli ostati ovdje i živjeti život dostojan čovjeka”, smatra čelnik SDP-a.

Biljana Gaća: Učitelji nas i danas uče kako se boriti za svoja prava

Biljana Gaća, dosadašnja, a i buduća predsjednica Foruma mladih jer je jedina kandidatkinja za tu dužnost, naglasila je potporu Foruma mladih SDP-a prosvjedu prosvjetara najavljenom za ponedjeljak jer, kako je rekla, smatraju da su se sve vlade do sada trebale i morale učiniti više za hrvatsko obrazovanje i one koji ga nose.

S Konvencije je poslana poruka prosvjetarima “Hvala sam za sve do sada”, a Gaća je učiteljima i profesorima zahvalila “što nas i danas uče da se treba boriti za svoja prava i da nema kompromisa oko obrazovanja”.

Fokus Foruma u daljnjem radu, naglasila je, bit će i na problematici rada mladih i prekarnom radu jer mladi trpe najveće štete s obzirom na to da rade na nesigurnim ugovorima na određeno ili studentskim ugovorima i nemaju sve beneficije koje daje stalni ugovor o radu. Bavit će se, dodala je, i pitanjem nasilja nad mladima jer sustav ne funkcionira, ne prevenira niti sankcionira nasilje.

Izborna konvencija Foruma mladih SDP-a, osim izbora novog čelništva, prihvatit će Rezoluciju o nasilju nad mladima i prekarnom radu, kojom će, kako je pojasnila Gaća, predložiti niz rješenja kako bi Vlada mogla riješiti te probleme mladih.