Bernardić: Nakon Konvencije pripremam SDP da treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Uoči 7. Izvještajno-tematske konvencije SDP-a u subotu predsjednik stranke Davor Bernardić za Hinu je izjavio da će mu “najveći izazov nakon Konvencije biti priprema stranke da treći put preuzme odgovornost za Hrvatsku i zajedno s kolegicama i kolegama provede toliko nužne i očekivane reforme”.

Najavio je da će “u govoru naglasak staviti na budućnost i stvari koje moraju napraviti u Hrvatskoj da bi bila bolja za sve njene građane”.

“Korupcija, manjak povjerenja u institucije, administrativna neefikasnost i izostanak reformi su razlog zbog kojeg ljudi napuštaju našu zemlju. Da bismo vratili vjeru u Hrvatsku, moramo vratiti vjeru naših građana u institucije. Želimo četiri temeljne vrijednosti socijaldemokracije: solidarnost, slobodu, pravdu i jednakost”, poruka je koju će Bernardić uputiti članstvu i javnosti.

Osvrćući se na stanje od prošle Konvencije, Bernardić je ustvrdio kako je “iza SDP-a burno razdoblje – razdoblje teških odluka, ali velikog rada i odgovornosti za Hrvatsku”.

“U proteklom vremenu smo okupili progresivne stranke ljevice i lijevog centra na Deklaraciji o dobrom društvu, obnovili smo dijalog sa sindikatima i civilnim društvom, proveli plan restrukturiranja i konsolidacije stranke, formirali Savjete SDP-a, uključili brojne ljude iz različitih sfera društva u rad stranke, osnovali Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika, pokrenuli Političku akademiju ‘Ivica Račan’. Samo smo u prošloj smo predložili preko 20 zakonskih inicijativa za bolji status radnika, umirovljenika, blokiranih, djece i mladih”, sumirao je Bernardić stranačke aktivnosti u proteklom periodu.

Na pitanje očekuje li da će Konvencija proći dobro, bez incidenata, Bernardić je odgovorio da “svi pravi SDP-ovci žele da subotnja Konvencija bude afirmativna”.

“Želim da svi prepoznamo trenutak u kojem je potrebno da konstruktivnom i kvalitetnom raspravom ojačamo stranku. Cilj je da SDP nakon ove Konvencije s novim političkim programom i novim statutom izađe još ujedinjeniji i jači, spreman po treći puta preuzeti odgovornost za Hrvatsku”, poručio je čelnik SDP-a.

Bernardić je najavio da su na Konvenciju kao gosti pozvani SDP-ovi prijatelji iz socijaldemokratskih stranaka iz okruženja.

“Uz njih, pozvani su i svi partneri – potpisnici Deklaracije za dobro društvo (HSS, HSU, Hrvatski laburisti i Naprijed Hrvatska), ostale opozicijske stranke za koje želimo da u budućnosti prepoznaju kvalitetu našeg programa i reformi, kako bismo bili zajednički partneri u izgradnji dobrog društva te predstavnici diplomatskog zbora, nevladinih organizacija, i ono što je za SDP vrlo važno, zaštitnici radničkih prava i radnika – sindikati”, rekao je.

Lider SDP-a nije htio otkriti slogan Konvencije. “Neka ostane tajna do Konvencije. Uglavnom, ključna poruka komunicira potrebu za odgovornim ponašanjem svakog člana unutar stranke i dodatno potencira nesposobnost trenutačnog političkog vodstva u Hrvatskoj. Siguran sam da ćemo kontinuiranim korištenjem te poruke sugerirati da smo spremni za preuzimanje odgovornosti. Konkretno, to znači isticanje naše odgovornosti za stvaranje dobrog društva, kako se, uostalom, i zove naš politički program”, zaključio je Bernardić.

Na Konvenciju, kako se može čuti u SDP-u, pozvano je nešto manje od tisuću delegata, a oni nisu unaprijed predodređeni “zaslugama” nego su izabrani glasanjem svih članica i članova stranke u svojoj bazi osim malog broja onih koji su delegati zbog funkcija. Imali smo, napominju, dosta kandidata za delegate, što samo potvrđuje da je veliki interes i da članice i članovi SDP-a žele aktivno sudjelovati u radu Konvencije i time dati doprinos u razvoju stranke, zbog čega u subotu “s pravom očekuju veliki odaziv delegata”.

Konvencija će izglasati novi Statut i Program SDP-a koji datira još iz 1996. godine.

Zadnjih nekoliko mjeseci govori se o nezadovoljstvu dijela članova načinom na koji Bernardić vodi stranku, niskim rejtingom SDP-a, ali i predsjednika. I neki istaknuti članovi stranke javno su iznosili kritike na Bernardićev račun, a spominjala se čak i mogućnost da se Izvještajno-tematska konvencija pretvori u izbornu, međutim, to se najvjerojatnije neće dogoditi.

Osim što svi ističu kako nije dobro rušiti predsjednika na Konvenciji jer bio to bio “raspad SDP-a u izravnom prijenosu od čega bi se stranka teško ikada oporavila”, drugi je razlog taj što nisu imali osobu oko koje bi se okupile sve stranačke struje. (Hina)