Bernardić najavio novi program SDP-a za Hrvatsku

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na sjednici Glavnog odbora stranke poručio je da kreću u novu etapu organiziranja stranke i novog programa za Hrvatsku, koja je će, rekao je, biti’ Hrvatska za sve, a ne za džepove odabranih, za ortake, za one koji žele na Hrvatskoj zaraditi i izvući novac’.

Hrvatska nema vremena čekati i stajati u mjestu dok predsjednik Vlade ne radi ništa, osim što su se snažno, udruženo i ortački angažirali oko situacije u Agrokoru i izvlačenja novca iz te kompanije, ustvrdio je.

Rekao je kako je SDP pokazao, dok je upravljao zemljom, da je u stanju bez stečaja spasiti više od 30 tisuća radnih mjesta i restrukturirati hrvatske kompanije. S tim planom željeli smo spasiti i Agrokor, i da su nas slušali taj bi koncern bio danas u procesu restrukturiranja. Htjeli smo osigurati dotok svježeg novca, prioritet isplate malim dobavljačima i poljoprivrednicima koji su najviše ugroženi u procesu i htjeli smo zaštiti radnike, koje nitko od prinudne uprave ‘ne zarezuje’ nego samo ima plan za izvlačenje novca, izložio je SDP-ova rješenja Bernardić.

Dodao je da hrvatska kompanija treba ostati u rukama hrvatskih proizvođača i poljoprivrednika, a ne, kako je kazao, “lešinara koji izvlače novac iz Hrvatske”.

Zato Hrvatska treba novi plan, a ne nekakvo suočavanje s prošlošću nego sa sadašnjošću i jasan plan za budućnost. Taj plan ima SDP Hrvatska za sve, ne samo za džepove odabranih i ortake, ustvrdio je predsjednik SDP-a.

Stranačkim je kolegama rekao kako je na SDP-u odgovornost stvoriti u društvu uvjete za bolja radna mjesta, bolje obrazovanje i stanovanje kako bi svima u Hrvatskoj pružili jednak start.

Onima koji su Hrvatsku doveli do ruba i koji svakog dana ugrožavaju budućnost ljudi u ovoj zemlji, jasno poručujemo: ne možete više voditi zemlju jer Hrvatska treba biti jednaka za sve, a ne samo za ortake i džepove odabranih, zaključio je Bernardić.

Osim o aktualnoj političkoj situaciji, Glavni odbor SDP-a raspravljat će i o novom stranačkom statutu koji je izazvao kritike dijela članstva zbog odredbi kojima se bitno osnažuje položaj predsjednika stranke.

Nacrt prijedloga koji je izradila radna skupina na čelu s predsjednikom GO SDP-a Erikom Fabijanićem stranačko je Predsjedništvo odbacilo na sjednici u subotu poslije podne, te je zaključeno da će se pisati novi, a taj će proces voditi Bernardić i predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Novi Statut trebao bi biti usvojen na Konvenciji stranke koja će se vjerojatno održati polovinom siječnja iduće godine.