Bernardić: Murganić treba podnijeti ostavku, priznala je vlastitu krivnju

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u subotu da bi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić zbog slučaja obiteljskog zločina na Pagu, ali i niza ‘gafova’ koje je napravila u svom sektoru, trebala podnijeti ostavku te ustvrdio da je jučerašnjim istupom o propustima u sustavu socijalne priznala vlastitu krivnju i odgovornost.

 Bernardić je istup ministrice Murganić na konferenciji za novinare, gdje je potvrdila da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb vezano za slučaj obiteljskog nasilja na Pagu kada je otac s balkona obiteljske kuće bacio svoje četvero maloljetne djece, ocijenio krajnje drskim, neprimjerenim, nekorektnim i bahatim, “kao što to inače čini ova Vlada”.

 “Ona je u tom istupu prebacila odgovornost na Centar za socijalnu skrb u Zadru. Optužila ga je prije nego je okončan inspekcijski nadzor, pa se postavlja pitanje zna li ona nešto što javnost ne zna te bi bilo dobro da na to pitanje odgovori”, kazao je Bernardić u središnjici SDP-a.

 Napomenuo je da je Murganić dvije i pol godine ministrica te se stoga, smatra, ne može izvlačiti na nedostatak vremena, informacija ili na neiskustvo.

Tvrdnjom o propustima u Centru priznala je svoju krivnju i odgovornost

 “Te dvije godine u sustavu vlada potpuni nered. Uočeni su teški propusti u radu Centra za skrb u Zadru. Zapravo ovom tvrdnjom priznala je svoju krivnju i odgovornost, jer su upravo pod njenom nadležnošću ti isti centri za socijalnu skrb”, naglasio je Bernardić.

 “Zbog ove zemlje i interesa građana bilo bi potpuno normalno da ministrica odstupi”, ustvrdio je.

 Prozvao je Vladu da zatvara oči pred svim aferama ministrice, pozvavši građane da ‘sruše’ ovu Vladu na prvim slijedećim izborima, a to su europarlamentarni.

Nejasno, ali razumljivo da ministrica krivnju i krivca pronalazi u Centru

 SDP-ova saborska zastupnica Marija Alfirev kazala je da joj je “nejasno ali razumljivo” da Murganić svu krivnju i krivca pronalazi u Centru za socijalnu skrb Zadar i njegovoj ravnateljici.

 “Istovremeno, kada govori o odgovornosti same ravnateljice, a pritom ne o konkretnim propustima koji su napravljeni, bilo bi dobro da se jučer na konferenciji upitala i rekla da je odgovornost na njoj kao ministrici, jer tko je zapravo odgovoran za taj sustav”, upitala je.

 Zanima ju i što je Murganić kao ministrica u dvije i pol godine konkretno napravila za taj konkretni centar. “Činjenica je da je za 2200 korisnika koji koriste obiteljsko-pravnu zaštitu radi 15 stručnih radnikam te ih nedostaje barem 20. Da li je došlo do poboljšanju u sustavu? Bojim se da nije”, poručila je.

 Alfirev je prozvala Murganić za zaustavljanje reforme koju je započela SDP-ova Vlada, a koja je kao cilj imala osnivanje jedinstvenog centra za novčane naknade, koji bi olakšao rad stručnih radnika, pa smatra da će ministrica onime što sada radi nametnuti veće administrativne poslove upravo centrima za socijalnu skrb.

 “Uz sve ovo što radi i izjave ‘tako vam je to u braku’, ne razmišljajući kolika je njena odgovornost i o posljedicama, te stigmatizirajući i dalje životne partnere kao moguće udomitelje, smatramo da je ministrica odgovorna i da bi bilo korektno da sama podnese ostavku i da preuzme odgovornost za sve ono što je loše napravljeno u sustavu”, naglasila je.

(Hina)