Bernardić: HDZ nije iznajmio samo Sabor nego i cijelu Hrvatsku

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na sjednici Glavnog odbora stranke ustvrdio da premijer Andrej Plenković postaje prepreka ulasku Hrvatske u Schengen te poručio da HDZ nije iznajmio samo Hrvatski sabor nego i cijelu Hrvatsku.

“Detaljno, kompleksno i opsežno izvješće Europske komisije o stanju u Hrvatskoj navodi da su ključni uvjeti za ulazak u Schengen borba protiv nikad raširenije korupcije u našoj zemlji koja ide do samog vrha vlasti i ojačavanje neovisnih institucija, posebno Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa čije formiranje je bilo uvjet da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Na žalost, sad je jasno tko je prepreka ulasku Hrvatske u Schengen – zbog sumnje na korupciju pola Plenkovićeve Vlade je moralo otići, a uz to premijer stalno vrši pritisak na povjerenstvo i time u odnosu na zahtjeve EK postaje prepreka ulasku Hrvatske u Schengen”, ocijenio je šef SDP-a u uvodnom govoru u sjedištu SDP-a u Zagrebu. 

To, dodao je, dodatno ruši povjerenje u institucije naše zemlje jer ih ruše oni koji bi ih trebali čuvati, a Vlada nas uvjerava da su nenormalne stvari normalne. 

“Nije normalno da zbog sumnje na korupciju ode pola Vlade i nikom ništa, nije normalno da vrh policije ne poštuje zakone i vozi kroz naseljeno mjesto 165 kilometara na sat, bez ikakvih sankcija, nije normalno da nema novca za povećanje plaća profesora, a bilo je za povećanje plaća predsjednika Vlade i Sabora i najbogatijih u Hrvatskoj. Nije normalno da roditelji strahuju da silovatelji i nasilnici nad njihovom djecom neće doći pred lice pravde kao što nije normalno da se zgrada Hrvatskog sabora iznajmljuje za stranački dernek. Jer, ne samo da su iznajmili Hrvatski sabor, iznajmili su Hrvatsku i uništavaju je“, poručio je Bernardić. 

SDP želi formirati antikorupcijski savez

Korupcija sustavno uništava naše društvo, smanjuje šanse za uspjeh, ljudi zbog nje žive lošije i iseljavaju i zato mi u SDP-u krećemo u formiranje širokog antikorupcijskog saveza, kako bi vratili optimizam i budućnost Hrvatskoj, najavio je.

Ocijenio je da situacija u pravosuđu u Hrvatskoj nikad nije bila gora. Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazna za lopove, a da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde, rekao je. 

S druge strane, građani vode dugotrajne sudske postupke, čak i po nekoliko desetljeća, što je apsurd jer spadamo u zemlje s najvećim brojem sudaca na sto tisuća stanovnika dok su istodobno neku suci nedodirljivi i ponašaju se kao da su iznad zakona.

“Oni ne moraju dignuti sudski poziv, a građani moraju. Oni ne moraju odgovarati za prekoračenje brzine, građani moraju. Protiv njih se ne vodi stegovni postupak, protiv drugih građana bi se vodio“, rekao je, dodavši da je u Hrvatskoj sve toliko upropašteno, uključujući i pravosuđe, da nam treba novi početak. Najavio je da zato SDP predlaže korjenitu i nikad veću reformu pravosuđa, kao osnovni preduvjet razvoja naše zemlje. 

Pravosuđe mora biti učinkovitije, sudovi organiziraniji, a sudska praksa ujednačena. Pravo mora biti jednako za sve. Pravosuđe mora biti u službi zakona, a ne iznad zakona, i mora biti u službi građana, ne iznad građana i inzistirat ćemo na puno jačoj odgovornosti pravosuđa, istaknuo je.

To će, kaže, učiniti kroz sustavnu kontrolu imovine sudaca i članova njihovih obitelji, izmjeni načina izbora Državnog sudbenog vijeća, pojačanju odgovornosti sudaca za nezakonito suđenje i kažnjavanje onih koji takve presude budu donosili. Usto, svi predmeti i spisi u predmetima postati će lako dostupnima i pretraživima na Internetu potpunim uvođenjem e-sudstva i, među ostalim, uvesti će zakonsku obvezu da se davatelj mita oslobađa kaznene odgovornosti ako prijavi primatelja, te ima pravo na povrat novčanog iznosa ili predmeta koje je dao kao mito, a sve kako bi pokušaj korupcije učinili neugodnom avanturom.

Da bi to postigli, kazao je Bernardić, bitno je motivirati građane da izađu na izbore, osvijestiti da je njihov glas bitan, da vrijedi i da može nešto promijeniti. 

Kada građani odluče da se njihovi glasovi ne čuju, kad odluče ne izaći na izbore, tada i demokracija gubi smisao, tada i ona pada, tada se politička moć zloupotrebljava, tada glasovi ekstremista popunjavaju tu prazninu, istaknuo je i dodao da je pred njima velika bitka te da vjeruje u pobjedu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima.

Članovima Glavnog odbora u zatvorenom dijelu sjednice obratio se i Milanović, a očekuje se i djelomično ukidanje dvogodišnjih suspenzija četvorici članova Predsjedništva na način da će im biti vraćena članska prava i prava obnašanja dužnosti, ali neće biti vraćeni u Predsjedništvo do isteka suspenzije u srpnju iduće godine.

(Hina)