Bernardić: Hajka na mene nije slučajna

Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić napokon je u petak, nakon mnogih javnih kritika istaknutih članova stranke na njegov račun izrečenih posljednjih dana, komentirao stanje u stranci.

“Sve što mogu reći da je nanesena šteta stranci, ne treba nam forenzičar da to utvrdi, a o svemu ćemu na tijelima stranke sljedeći tjedan. Na meni je osigurati prosperitet i budućnost. To ću i učiniti”, rekao je Bernardić te komentirao rejting stranke:

“Rejting stranke je stabilan otkad sam preuzeo SDP, nije naročito rastao, ali nije ni padao. Možete pogledati i te podatke. Vidjet ćemo kako dalje, raspravljat ćemo o svemu. I o prijedlogu opoziva predsjednika koji će vjerujem biti upućen sljedeći tjedan.”

Ako će se to tražiti od njega, hoće li zbog dobrobiti stranke odstupiti?

“Vrlo jednostavno sam odgovorio. Legalno sam izabran s velikom potporom članova, devet mjeseci vodim stranku. Neću komentirati, o unutarstranačkim stvarima stranke razgovarat ćemo unutar stranke”, odgovorio je.

Smatra da je u pozadini svega Agrokor i njegov zahtjev za osnivanjem povjerenstva, otud i izjava o “mračnim pričama”.

“Jednostavna je situacija. Od trenutka kada smo zahtjevali istinu o Agrokoru kreće jedna neviđena hajka na mene za koju vjerujem da nije slučajna. Inzistirao sam na povjerenstvu za Agrokor i inzistiramo na tome isti dan kada biramo ustavne suce. Vidjet ćemo tko će podržati, a čije će ruke biti biti protiv istine o Agrokoru. Ukoliko dođe do zahtjeva za mojom ostavkom, a vjerujem da će doći sukladno Statutu, o tome ćemo kao i svim drugim stvarima razgovarati unutar stranke”, rekao je.

Bernardića se pitalo i za govor Plenkovića UN-u zbog kojeg je Cerar otkazao sastanak u Zagrebu.

“Ne mogu komentirati govor, ali mogu laž. Premijer nas je prevario jer je reako da će riješiti stvar s gospodinom Cerarom. Mi za konzenzus jesmo, ali za prijevaru ne. Lagao je za Sloveniju, za nastavak obrazovne reforme, za povećanje struje, a najveća laž je Agrokor. Lagao je da će doći Cerar na sastanak i da će riješiti stvar.

Mi smo dali uvjete, konzenzus da, izdaja nacionalnih interesa ne. Želimo dubinsku analizu arbitraže da vidimo što smo dobili što izgubili. U međuvremenu se trebao dogoditi sastanak s Cerarom koji se nažalost nije dogodio. To je trebao biti početak rješavanja problema Hrvatske i Slovenije. Premijer nas je lagao.”

Podsjetimo, odnosi u SDP-u su daleko od idealnih. Potpredsjednik stranke Peđa Grbin poručio je javno Bernardiću da laže i pozvao ga da sam odstupi. Šef stranke je pak svim nezadovoljnicima stranke poručio: “Kome se ne sviđa, neka ode”.

Gostujući u Novom danu u četvrtak, Siniša Hajdaš Dončić kazao je da se boji da SDP-u prijeti raskol i da zbog toga ne može spavati.