Bernardić: Agrokor je čedo HDZ-a; Jelkovac odgovara: Zašto se to čedo tako dobro tetošili

Nacionalno

Sjednica Hrvatskog sabora počela je zahtjevima za stankom, a potom je počela rasprava o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izlaganju pred zastupnicima Sabora iznio je razloge za opozivom Vlade i rekao da im je zadaća uvjeriti zastupnike u odgovornost za postupanja ove Vlade.

Za raspravu se javilo 12 klubova zastupnika, a ima još i 24 zahtjeva pojedinačnu raspravu.

Osnovni razlog za predlaganje pitanja povjerenja Vladi RH je činjenica ortačkog ponašanja zbog kojeg postoji realna mogućnost za nastankom nanošenja velike štete za Hrvatsku i sve njene građane. Osnovno pitanje i osnovni razlog nepovjerenja je sumnja na trgovanje povlaštenim informacijama, postupanje suprotno zakonu ove zemlje, pogotovo s insolventskim pravom, izvlačenje novca iz posrnulog diva, vjerojatno i izvan Hrvatske, bijeg od istražnog povjerenstva i skrivanje istine o Agrokoru, nabrojao je Bernardić.

Istaknuo je da će premijera Andreja Plenkovića pitati zašto bježi od povjerenstva, zašto skriva istinu o Agrokoru te zašto brani dolazak na povjerenstvo zastupnicima HDZ-a. Postavit će mu i pitanje tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje te tko je lagao – Todorićev ministar Marić ili gospodin Ramljak. Po svemu sudeći obojica, rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako se SDP zalaže za nultu toleranciju na korupciju i kriminalne radnje. Za progon smo svih onih odgovornih, neselektivno. Jasno je da je Agrokor dijete HDZ-a nastao za odabrane, nastao odabirom 200 bogatih obitelji devedesetih godina u procesu privatizacije. HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao i pretvorio se u diva koji prijeti rušenju cijelog hrvatskog gospodarstva.

Bernardić tvrdi da je svima u Hrvatskoj jasno da je ova većina trgovačka većina koja je nastala krađom birača ove zemlje koje su glasove povjerili drugim političkim glasovima. Nemojte se s tim ponositi niti govoriti o političkoj stabilnosti, dodao je.

Na njegovo izlaganje prijavljena je 41 replika, niz zahtjeva za povredom poslovnika i međusobnih uvreda. Predsjednik Sabora Gordan Jandoković zamolio je zastupnike da se vrate temi. Među prvima je reagirao Tomislav Saucha uvrijedivši ga i nazvavši ga trubom.

Na Bernardićevo izlaganje reagirala je i Marija Jelkovac (HDZ).

Vi ste u svom govoru rekli kako je Agrokor čedo HDZ-a pa mi nije jasno zašto je onda SDP-ova vlada tako nježno tetošila to čedo, upitala je Jelkovac. Iznijela je podatke prema kojima se Agrokor u vrijeme SDP-ove vlade zadužio za više od 2 milijarde eura. Ova Vlada koju vi ovako politikantski, bez ikakve osnove prozivate, prva je rekla “ne” gospodinu Todoriću, stvorila je pravni okvir da se preko noći zaustavi kaos koji je prijetio cijeloj državi, da se zaustavi gospodarski krah i brojne financijske posljedice koje bi nastale a koje bi danas još uvijek gledali. Ova vlada stvorila je okvir u kojem se može rješavati problem Agrokora, spriječila da preko noći ostane bez posla 30 tisuća ljudi, spriječila stečaj preko 100 povezanih društava. Nemojte širiti teoriju urote koja je nepostojeća, ustvrdila je Jelkovac.

Bernardić joj je odgovorio: “Ova Vlada je rekla “ne” kad ste za ministra uzeli Todorićevog Marića, kad je Todorić aktivirao lex Agrokor koji je za njega pripremio Plenković, kad ste dali čovjeku pet mjeseci da spakira kofere.”

Premijer Andrej Plenković je danas, neposredno pred saborsku raspravu o SDP-ovoj inicijativi da se Vladi iskaže nepovjerenje zbog slučaja Agrokor, ponovio da to neće proći te kako će Vlada tu raspravu iskoristiti da još jednom podsjeti na sve što je poduzela da spriječi negativne učinke slučaja Agrokor.

SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade, skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika (19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku).