EU godina u znaku Hrvatske i Njemačke

Nakon Hrvatske predsjedanje EU u drugoj polovici 2020. preuzima Njemačka

Veleposlanstvo RH u Berlinu organiziralo je Prijem za EU Veleposlanike, a gošća je bila ministrica poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Julia Klockner. Ministricu Klöckner u hrvatskom paviljonu dočekao je predsjednik HGK Burilović, uz veleposlanika Bakotu i državnog tajnika Majdaka.

“Hrvatska i Njemačka imaju komplementarnu poljoprivrednu politiku, stoga me veseli što će se njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije nastaviti na vaše jer će nam to omogućiti godinu dana kontinuiteta poljoprivredne politike i rad na zajedničkim dugoročnim ciljevima,” rekla je savezna ministrica Njemačke za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner.

U ime Ministarstva poljoprivrede RH saveznu ministricu, veleposlanike te naše izlagače i goste na najvećem svjetskom sajmu poljoprivrede i hrane pozdravio je državni tajnik Tugomir Majdak.

“Hrvatska ima prvi puta priliku u svojoj povijesti predsjedati Vijećem Europske unije i koliko nam je to velika čast, toliko je i izazov. Danas imate priliku obići našu halu, upoznati se s hrvatskim proizvođačima, specifičnostima koje obilježavaju hrvatsku poljoprivredu, ali i kušati neke od hrvatskih autohtonih i zaštićenih proizvoda na EU razini poput istarskog i dalmatinskog pršuta, paškog sira, slavonskog kulena i naših vrhunskih vina.” kazao je Majdak.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako je Njemačka važna međunarodna referentna točka za Hrvatsku, politički i ekonomski, te jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Prema podacima o izvozu nalazi se na četvrtom mjestu, dok je po uvozu na prvom mjestu.