BEOGRAD: Za raketiranje Banskih dvora optužili Tuđmana

Na zahtjev Hrvatske, u Beogradu su prošlog tjedna  saslušani piloti bivše JNA zbog optužbi da su u Zagrebu 1991. godine bombardirali  Banske dvore s ciljem da ubiju tadašnjeg hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana, javlja RTS.

U četvrtak su, tako, ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Nevjerojatna tvrdnja obrane

Oni su, prema tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva, po Bajićevom naređenju bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, s ciljem ubojstva hrvatskog predsjednika.

Obrana tvrdi da ovi navodi nisu točni, te da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Franje Tuđmana izveo general Petar Stipetić, koristeći avionski raketni sustav iz preuzetih skladišta JNA!

Ova konstatacija obrane upravo je nevjerojatna, obzirom da je general Ljubomir Bajić u nekoliko navrata izjavio kako se apsolutno samoinicijativno, bez ičijeg naređenja odlučio na raketiranje Banskih dvora:

“Smatrao sam da imam pravo učiniti ono što sam učinio. Bez ičijeg naređenja… Vidite, ja sam tada bio sam ostavljen, kao siroče. Tamo više nitko nije smio niti doći. A ja sam se zakleo da ću suverenitet svoje države braniti do kraja i zato sam kaznio one koji su to pokušali narušiti”, kazao je Bajić za medije.