Beograd: Pet splitskih huligana nagodilo se s tužiteljstvom

Foto: Hina

Petorica huligana iz Hrvatske koji su sudjelovali u neredima na „vječitom derbiju“ Partizana i Crvene Zvezde u prosincu prošle godine sklopili su sporazum s Višim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kojeg su osuđeni na kazne zatvora.

“Ante Firić, Stjepan Mihovilović i Hrvoje Baković su osuđeni na šest mjeseci zatvora. Jakov Podrug je osuđen na pet mjeseci, a Ivan Mišković na četiri“, rekla je braniteljica Maja Trkulja.

Služit će kaznu u Srbiji, a nakon toga će im pet godina biti zabranjen ulazak u zemlju, navela je ona.

Šesti optuženi Damir Tovarović još nije donio odluku hoće li otpisati sporazum s Tužiteljstvom.

Ante Firić, pisala je Slobodn aDalmacija, poznat je hrvatskoj javnosti po tome što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe koja je po narudžbi pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu, dok je Damir Tovarović poznat kao državni prvak u borilačkim sportovima.

Zbog nereda na utakmici Partizan-Crvena zvezda 13. prosinca i tučnjave u kojoj je ozlijeđeno najmanje 20 osoba, uhićeno je 26 izgednika, među kojima i šestorica državljana Hrvatske, a osumnjičeni su i pritvoreni zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi.

Nekoliko navijačkih grupa Partizana se sukobilo na južnoj tribini na 156. vječitom derbiju u prosincu prošle godine. Nemiri na jugu su potrajali nekoliko minuta, na tribini nije bilo policije, međutim, nakon sukoba je žandarmerija reagirala i sa stadiona izvela nekoliko navijača.

Zbog sumnje da su izvršili kaznena ili prekršajna djela prije početka utakmice, tijekom trajanja, ali i nakon njenog završetka, privedeno je ukupno 26 osoba.

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao tim povodom da se “čini da u ovim neredima postoji značajna upletenost kriminalnog faktora”. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je na nasilje na derbiju, rekavši da je “netko te kriminalce pustio s lanca” i da je sada vrijeme da ih netko „malo priveže“.

Uhićeni su Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović, a beogradski su mediji tad objavili da su šestorica Splićana bili plaćeni za sudjelovanje u neredima, navodno na strani jedne od zaraćenih frakcija navijača Partizana.

Glasnogovornica Okružnog suda Bojana Stanković potvrdila je 16. siječnja da je uhićenima pritvor produžen do 11. veljače zbog mogućeg uznemirenja javnosti i opasnosti od bijega. (Hina)