Beograd: Lažna vijest o smrti Ratka Mladića, Den Haag demantirao

Izvor: YouTube

Haški tribunal demantirao je u utorak vijest o smrti haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića koja se proširila na društvenim mrežama, javili su beogradski elektronički mediji, a tu je informaciju opovrgnuo i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

„Informacije o smrti Ratka Mladića nisu točne i demantiramo ih“, izjavila je za N1 glasnogovornica Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) sudove Helena Eggleston.

Na pitanje u kakvom je Mladić zdravstvenom stanju odgovorila je: „Zdravstveno stanje pritvorenika ne komentiramo“, javio je dopisnik N1 iz Bruxellesa.

Ministar Dačić je izjavio za agenciju Tanjug da ga je upravitelj pritvorske jedinice u Sheveningenu obavijestio da je vijest o smrti Ratka Mladića lažna.

Mladićev sin Darko izjavio je za portal Večernjih novosti informacije o smrti njegovog oca “nisu točne”.

U sarajevskim medijima oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. “Ja nemam Twitter. Ništa apsolutno nije točno. To je lažni Twitter. Netko ga je napravio lažno“, rekla je Turković za portal Faktor.ba nakon što je ranije tijekom popodneva, na Twitter računu @BTurkovicBH, uz koji stoji da pripada ministrici vanjskih poslova, objavljena vijest o smrti Ratka Mladića uz pozivanje na izvore iz haškog suda.

Na istom računu pola sata kasnije objavljeno je da je riječ o obmani i prevarantskom nalogu koji je kreirao talijanski novinar Tommasso Debenedetti, osoba uz čije se ime vezuje i nekoliko ranijih lažnih vijesti o  smrti svjetski poznatih osoba.

“Društvene mreže su najnepouzdaniji izvor informacija na svijetu, ali im mediji vjeruju zbog potrebe za brzim izvještavanjem”, renose beogradski mediji jednu Debenedetijevu izjavu.