Beljak u Saboru: Kao da sam slušao izvješće premijera Švedske

Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata Krešo Beljak izjavio je u srijedu kako je slušajući izvješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade imao osjećaj kao da sluša izvješće premijera Švedske, Norveške ili Švicarske.

“Najprije sam pomislio da dajete izvješće opozicije ili izvješće Zorana Milanovića i vlade SDP-a, da bih dočekao kraj kada sam pomislio da je riječ o izvješću premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske”, kazao je Beljak.

Beljak: Izvješće bez samokritike, kao “zlatnih 80-tih”

Ovo nije bilo izvješće predsjednika Vlade već izvješće predsjednice Republike, koja je na svom inauguracijskom govoru rekla da će Hrvatska biti najbogatija država na svijetu. “Doslovno kao da sam slušao sekretara općinskog komiteta komunističkog sustava tamo iz nekih ‘zlatnih 80-ih’ godina”, dodao je.

Društvo nikad nije bilo više podijeljeno idelogijom i ukopano u prošlost, prava manjina nikad ugroženija, a situacija u pravosuđu lošija. Hrvatsko selo je uništeno, ne vidim ni decentralizaciju, a što se tiče smanjenja broja nezaposlenih sreća je što smo ušli u EU i građani mogu otići na drugo tržište rada, kritizirao je Beljak.

Pozdravio je odluku Vlade o povećanju plaće službenika, no pita zašto ona nije došla ranije.

“U izvješću nije bilo nijedne samokritike, ako baš mislite da niste pogriješili nađite bar jednu stvar, izmislite ju, nema bezgrešnih ljudi. Ako doista nema greški i sve je idealno, 5. siječnja 2020. vidimo se na izborima”, poručio je Beljak.

Mrak Taritaš: Predizborni govor premijera 

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) nazvala je Plenkovićevo izvješće “predizbornim govorom” u kojem je sve prikazano idealno i savršeno, uz podnaslov “kako namamiti koalicijske partnere”.

Zanima ju i kada je premijer donio odluku o povećanju plaća javnim i državnim službenicima, jer je očito želio postići da se govori kako je baš on taj koji je omogućio povećanje plaća.

Emil Daus (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) kaže kako se ne može reći da je sve loše ali nakon tri godine mandata ove Vlade ne vidi dovoljno starteškog promišljanja i odlučnosti. “Očekivali smo više, nedostaje pogled 10 do 20 godina unaprijed”, kazao je.

Zekanović poziva premijera da zabrani pobačaj

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) prozvao je premijera da nije pravi kršćanski demokrat. “On je kršćanski demokrat kada treba primiti izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije, a nije kršćanski demokrat kada treba zaštititi život od samog početka”, kazao je i pozvao Plenkovića da zabrani pobačaj.

Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) istaknula je da su obrazovanje, demografija i zapošljavanje prioriteti njezinog kluba, pohvalivši što je premijer u izvješću dotaknuo svaku od te tri teme, a Goran Dodig (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) ocijenio je razumijevanje politike premijera odličnom ocjenom, za razumijevanje realnosti dao mu je vrlo dobar, dok je za njegovu ulogu u EU kazao da je vrlo moćan.

HNS pozdravlja najavljeno povećanje plaća za službenike

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) pozdravio je najavljeno povećanje plaća za službenike jer, ističe, reformu obrazovanja treba pratiti nagrada za zaposlene. “Ako je naše ustrajanje na povećanju plaća rezultiralo time da će dobiti svi – i to pozdravljamo”, kazao je.

Tomislav Žagar (Klub HSU, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) ustvrdio je kako će rast plaća uzrokovati porast potrošnje i posredno ubranog PDV-a, pa Vlada time neće izgubiti.

Prijedlog o povećanju plaća službenicima Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) smatra razumnim, među ostalim, jer se odustalo od planiranog smanjenja PDV-a. Složio se i da treba preispitati koeficijente u javnom sektoru u cilju poticajnije radne klime.