Povezite se

Politika

Beljak u Saboru: Kao da sam slušao izvješće premijera Švedske

Objavljeno

-

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata Krešo Beljak izjavio je u srijedu kako je slušajući izvješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade imao osjećaj kao da sluša izvješće premijera Švedske, Norveške ili Švicarske.

“Najprije sam pomislio da dajete izvješće opozicije ili izvješće Zorana Milanovića i vlade SDP-a, da bih dočekao kraj kada sam pomislio da je riječ o izvješću premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske”, kazao je Beljak.

Beljak: Izvješće bez samokritike, kao “zlatnih 80-tih”

Ovo nije bilo izvješće predsjednika Vlade već izvješće predsjednice Republike, koja je na svom inauguracijskom govoru rekla da će Hrvatska biti najbogatija država na svijetu. “Doslovno kao da sam slušao sekretara općinskog komiteta komunističkog sustava tamo iz nekih ‘zlatnih 80-ih’ godina”, dodao je.

Društvo nikad nije bilo više podijeljeno idelogijom i ukopano u prošlost, prava manjina nikad ugroženija, a situacija u pravosuđu lošija. Hrvatsko selo je uništeno, ne vidim ni decentralizaciju, a što se tiče smanjenja broja nezaposlenih sreća je što smo ušli u EU i građani mogu otići na drugo tržište rada, kritizirao je Beljak.

Pozdravio je odluku Vlade o povećanju plaće službenika, no pita zašto ona nije došla ranije.

“U izvješću nije bilo nijedne samokritike, ako baš mislite da niste pogriješili nađite bar jednu stvar, izmislite ju, nema bezgrešnih ljudi. Ako doista nema greški i sve je idealno, 5. siječnja 2020. vidimo se na izborima”, poručio je Beljak.

Mrak Taritaš: Predizborni govor premijera 

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) nazvala je Plenkovićevo izvješće “predizbornim govorom” u kojem je sve prikazano idealno i savršeno, uz podnaslov “kako namamiti koalicijske partnere”.

Zanima ju i kada je premijer donio odluku o povećanju plaća javnim i državnim službenicima, jer je očito želio postići da se govori kako je baš on taj koji je omogućio povećanje plaća.

Emil Daus (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) kaže kako se ne može reći da je sve loše ali nakon tri godine mandata ove Vlade ne vidi dovoljno starteškog promišljanja i odlučnosti. “Očekivali smo više, nedostaje pogled 10 do 20 godina unaprijed”, kazao je.

Zekanović poziva premijera da zabrani pobačaj

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) prozvao je premijera da nije pravi kršćanski demokrat. “On je kršćanski demokrat kada treba primiti izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije, a nije kršćanski demokrat kada treba zaštititi život od samog početka”, kazao je i pozvao Plenkovića da zabrani pobačaj.

Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) istaknula je da su obrazovanje, demografija i zapošljavanje prioriteti njezinog kluba, pohvalivši što je premijer u izvješću dotaknuo svaku od te tri teme, a Goran Dodig (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) ocijenio je razumijevanje politike premijera odličnom ocjenom, za razumijevanje realnosti dao mu je vrlo dobar, dok je za njegovu ulogu u EU kazao da je vrlo moćan.

HNS pozdravlja najavljeno povećanje plaća za službenike

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) pozdravio je najavljeno povećanje plaća za službenike jer, ističe, reformu obrazovanja treba pratiti nagrada za zaposlene. “Ako je naše ustrajanje na povećanju plaća rezultiralo time da će dobiti svi – i to pozdravljamo”, kazao je.

Tomislav Žagar (Klub HSU, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) ustvrdio je kako će rast plaća uzrokovati porast potrošnje i posredno ubranog PDV-a, pa Vlada time neće izgubiti.

Prijedlog o povećanju plaća službenicima Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) smatra razumnim, među ostalim, jer se odustalo od planiranog smanjenja PDV-a. Složio se i da treba preispitati koeficijente u javnom sektoru u cilju poticajnije radne klime.

Politika

Vidović Krišto optužila Jandrokovića za zlouporabu ovlasti

Published

on

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto oštro je u petak kritizirala predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer ju je u srijedu udaljio sa sjednice zato što nije nosila masku, optuživši ga za zloupotrebu ovlasti i za štićenje korupcije.

“Njegovo protuposlovničko djelovanje bilo je planiramo i ograničio je moja ustavom zajamčena zastupnička prava”, izjavila je Vidović Krišto u Saboru i podsjetila kako zastupnici kada iznose stajališta ne trebaju nositi maske.

“Na snimci događaja jasno se može vidjeti da vremenski uopće nisam bila u stanju nakon govora staviti masku jer sam imala veliku količinu papira u rukama koje sam pakirala u kutiju,  Jandroković je dajući mi dvije opomene u samo nekoliko sekundi te koristeći nepostojeći argument da me isključi sa sjednice u potpunosti zlorabio svoje ovlasti”, rekla je Vidović Krišto.

Zbog toga je, dodala je, uputila zahtjev saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav za ocjenu postupka predsjednika Sabora.

Vidović Krišto je također optužila Jandrokovića da sprečava razotkrivanje utaje poreza Emila Tedeschija time što ne zahtijeva od Vlade da odgovori na njezino zastupničko pitanje.

“Jandroković je nekoliko puta javno ponovio kako je nemoćan pred hrvatskom Vladom i da nema mehanizme dobiti vladine odgovore na zastupnička pitanja, to je kršenje Poslovnika, Ustava i trodiobe vlasti. Čemu onda uopće služi Sabor”, upitala je,

Ustvrdila je da kod Jandrokovića postoji panika od funkcioniranja pravne države, jer kada bi pravna država funkcionirala onda bi Jandoković pred poreznom upravom morao dokazati svoje bogatstvo i nerazmjer imovine i prihoda koje ima.

“Jandoković je bio jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera i glavni kadrovik u državnim tvrtkama. Jandroković se panično boji vladavine prava i jedan je od glavnih nositelja današnje politike, a to je politika koja se temelji na korupciji”, ustvrdila je Vidović Krišto.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bulj vladajućima: Gdje ćete odlučivati o koncesijama, u klubu?

Published

on

Saborski klub Mosta u petak se usprotivilo Vladinim izmjenama Zakona o koncesijama jer, tvrde, Saboru oduzimaju pravo da mijenja ugovore o koncesijama, a Miro Bulj upitao je vladajuće hoće li o koncesijama odlučivati u ‘klubu’ poput onoga Dragana Kovačevića.

Protiv zakonskih izmjena ‘ustali’ su zastupnički klubovi Mosta i Zeleno-lijeve koalicije, kako bi zakon ‘popravili’ predložili su amandmane, no Vladin predstavnik ih je odbio.

Bulj ustrajava da je jedini smisao tih izmjena razvlastiti Hrvatski sabor, oduzeti mu pravo da ima mogućnost mijenjati ugovore o koncesijama.

“Ovo je jedan od najsramotnijih zakona“, izjavio je zastupnik pitajući se tko će, ako ne Sabor, odlučivati o koncesijama za ključne resurse poput pomorskog dobra, poljoprivrednog zemljišta, energetike.

Bulj: Valjda ste i zakon donijeli u ‘klubu’

“Razvlašćujete zastupnike, a gdje ćete onda odlučivati o koncesijama, valjda u klubovima šefova javnih tvrtki”, poručio je, očito misleći na aktualnu aferu Janaf i informacije da se u ‘klubu’ šefa te javne tvrtke Dragana Kovačevića okupljalo birano društvo iz svijeta politike, gospodarstva, kulture.

“Valjda ste i ovaj zakon tamo donijeli, u ‘klubu’ Dragana Kovačevića, tamo ćete odlučivati s Mesićem, Milanovićem, s kime”, upitao je Bulj vladajuće.

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana, među kojima i onaj da se strateškim interesom smatra i infrastruktura i upravljanje infrastrukturom za obnovljive izvore energije.

“Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to ne napravimo“, rekla je Sandra Benčić, čudeći se negativnom odgovoru Vladina predstavnika na taj amandman.

Benčić: Vlada ne razumije ili ne želi zaštititi obnovljive izvore energije

Vlada pokazuje da ne razumije ili da ne želi zaštititi postrojenja za obnovljive izvore energije, tko zna iz kojeg razloga, naime imali smo i afere u tom području, kazala je zastupnica, vjerojatno misleći na aferu Vjetroelektrane.

“Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to sada ne napravimo”, istaknula je Benčić.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić ustrajao da su zakonska rješenja dobra, usklađena s europskom direktivom te odbio oporbene amandmane.

O amandmanima koje je Vlada odbila u podne će glasovanjem odlučiti zastupnici, koji će se očitovati i o drugim zakonima i izvješćima koje su raspravili ovaj i prošli tjedan.

Ucitavanje vijesti

Politika

Luka Mišetić “spustio na zemlju” Katarinu Peović

Published

on

Izvor: Facebook

Nakon što je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u Saboru skandalozno prozvala prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana zočincem, tijekom rasprave o Prijedogu zakona o sonivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koje bi trebalo nositi ime po Franji Tuđmanu oglasio se Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine u Haškom procesu.

Evo što joj je Luka Mišetić putem Twittera odgovorio:

“MKSJ presudilo je da, “Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s (Tuđmanovim)  sudjelovanjem u UZP-u i nije ga (ni) proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela,” te da i dalje smatra Tuđmana nevinim.

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Decision/NotIndexable/IT-04-74-A/MRA24991R0000483864.pdf

Slobodno možete glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu”, napisao je Mišetić na Twitteru.

Pametnome dosta !!!

Ucitavanje vijesti

Najčitanije