Povezite se

Politika

Beljak u Saboru: Kao da sam slušao izvješće premijera Švedske

Objavljeno

-

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata Krešo Beljak izjavio je u srijedu kako je slušajući izvješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade imao osjećaj kao da sluša izvješće premijera Švedske, Norveške ili Švicarske.

“Najprije sam pomislio da dajete izvješće opozicije ili izvješće Zorana Milanovića i vlade SDP-a, da bih dočekao kraj kada sam pomislio da je riječ o izvješću premijera Švedske, Norveške, Islanda ili Švicarske”, kazao je Beljak.

Beljak: Izvješće bez samokritike, kao “zlatnih 80-tih”

Ovo nije bilo izvješće predsjednika Vlade već izvješće predsjednice Republike, koja je na svom inauguracijskom govoru rekla da će Hrvatska biti najbogatija država na svijetu. “Doslovno kao da sam slušao sekretara općinskog komiteta komunističkog sustava tamo iz nekih ‘zlatnih 80-ih’ godina”, dodao je.

Društvo nikad nije bilo više podijeljeno idelogijom i ukopano u prošlost, prava manjina nikad ugroženija, a situacija u pravosuđu lošija. Hrvatsko selo je uništeno, ne vidim ni decentralizaciju, a što se tiče smanjenja broja nezaposlenih sreća je što smo ušli u EU i građani mogu otići na drugo tržište rada, kritizirao je Beljak.

Pozdravio je odluku Vlade o povećanju plaće službenika, no pita zašto ona nije došla ranije.

“U izvješću nije bilo nijedne samokritike, ako baš mislite da niste pogriješili nađite bar jednu stvar, izmislite ju, nema bezgrešnih ljudi. Ako doista nema greški i sve je idealno, 5. siječnja 2020. vidimo se na izborima”, poručio je Beljak.

Mrak Taritaš: Predizborni govor premijera 

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) nazvala je Plenkovićevo izvješće “predizbornim govorom” u kojem je sve prikazano idealno i savršeno, uz podnaslov “kako namamiti koalicijske partnere”.

Zanima ju i kada je premijer donio odluku o povećanju plaća javnim i državnim službenicima, jer je očito želio postići da se govori kako je baš on taj koji je omogućio povećanje plaća.

Emil Daus (Klub IDS-a, PGS-a i RI-a) kaže kako se ne može reći da je sve loše ali nakon tri godine mandata ove Vlade ne vidi dovoljno starteškog promišljanja i odlučnosti. “Očekivali smo više, nedostaje pogled 10 do 20 godina unaprijed”, kazao je.

Zekanović poziva premijera da zabrani pobačaj

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika) prozvao je premijera da nije pravi kršćanski demokrat. “On je kršćanski demokrat kada treba primiti izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije, a nije kršćanski demokrat kada treba zaštititi život od samog početka”, kazao je i pozvao Plenkovića da zabrani pobačaj.

Marija Puh (Klub Stranke rada i solidarnosti) istaknula je da su obrazovanje, demografija i zapošljavanje prioriteti njezinog kluba, pohvalivši što je premijer u izvješću dotaknuo svaku od te tri teme, a Goran Dodig (Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) ocijenio je razumijevanje politike premijera odličnom ocjenom, za razumijevanje realnosti dao mu je vrlo dobar, dok je za njegovu ulogu u EU kazao da je vrlo moćan.

HNS pozdravlja najavljeno povećanje plaća za službenike

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) pozdravio je najavljeno povećanje plaća za službenike jer, ističe, reformu obrazovanja treba pratiti nagrada za zaposlene. “Ako je naše ustrajanje na povećanju plaća rezultiralo time da će dobiti svi – i to pozdravljamo”, kazao je.

Tomislav Žagar (Klub HSU, nezavisnih zastupnika i SNAGA-e) ustvrdio je kako će rast plaća uzrokovati porast potrošnje i posredno ubranog PDV-a, pa Vlada time neće izgubiti.

Prijedlog o povećanju plaća službenicima Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) smatra razumnim, među ostalim, jer se odustalo od planiranog smanjenja PDV-a. Složio se i da treba preispitati koeficijente u javnom sektoru u cilju poticajnije radne klime.

Politika

Plenković: Krstičević je dio HDZ-ovog tima i računam na njega

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Dubrovačkim Vrtovima Sunca u Orašcu kako je Damir Krstičević, bivši potpredsjednik Vlade i ministar obrane, dio HDZ-ovog tima i da na njega računa na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Dodao je da će se pitanjem sastavljanja izbornih lista početi baviti nakon srijede i turneje kroz Dalmaciju.

Plenković je danas sudjelovao na proširenoj sjednici predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, koji je ocijenio jednom od najvažnijih HDZ-ovih organizacija sa sjajnim rezultatima.

„Puno je projekata koje Vlada podupire, a puno je i projekata EU koje kontinuirano ostvarujemo u ovom dijelu Hrvatske. Vidjeli smo gradilište Pelješkog mosta, a razgovarat ćemo o nizu aktivnosti kako unaprijediti život na krajnjem jugu Hrvatske“, istaknuo je Plenković.

Premijer je prethodno obišao gradilište Pelješkog mosta, a u utorak će u Dubrovniku nazočiti svečanosti potpisivanja ugovora „Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje“.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nema velike koalicije, HDZ ne ide sa Škorom

Published

on

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak kako nema govora o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, da HDZ ne ide ni sa Škorom, ali, čini se, ni s Milanom Bandićem.

„HDZ će na izbore sam, građani su naši koalicijski partneri, sa SDP-om ne idemo, nema govora o velikoj koaliciji, ne idemo ni sa Škorom“, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju, i poručio medijima: „pitajte Škoru i Bernardića hoće li oni surađivati, mislim da je došlo vrijeme da se postavi i to pitanje“.

„Dakle, neće biti razgovora sa Škorom“, odgovorio je na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da se sa Škorom, ipak razgovara, ako to bude presudno za formiranje vlasti i koliki bi problem mogli biti neki njegovi partneri poput Hrvoja Zekanovića i Zlatka Hasanbegovića?

 „Spominjete određene ljude i iz toga razloga nećemo s njima surađivati: to nije ekipa za koju smatramo da možemo odgovorno i ozbiljno voditi Hrvatsku“, rekao je Jandroković, potvrdivši kako je upitna i suradnja HDZ-a s Bandićem.

 Zamjeraju mu kritike na Vladin račun nakon potresa u Zagrebu.

“Neobično je da je Bandić optužio Vladu ničim izazvan, čini mi se da se udaljavamo toliko da neće biti moguća suradnja nakon izbora“, rekao je.

 O suradnji s HNS-om još nije želio govoriti. Prvo trebamo vidjeti njihov izborni rezultat, o tome još ne bih govorio, naveo je.

Jandroković, koji po šesti put ide na parlamentarne izbore, nije otkrio u kojoj će jedinici na njih izaći. Odluku o pozicijama na listama, prvo moramo donijeti na nadležnim stranačkim tijelima, dok se to ne dogoditi ne bi bilo korektno s tim ići u javnost, odgovorio je.

Raspudić se autao

 Objasnio je i što je značio njegov status na Facebooku „da ima troje djece s istom ženom“, upućen Ninu Raspudiću nakon njegovih izjava o Jandrokoviću.

 „Ništa, govorio sam o sebi, htio sam reći tko sam i što sam, a ako se netko prepoznao na neki negativan način to je njegov problem“, kazao je. Jandroković ističe kako Raspudić već više godina o njemu piše „vrlo ružno, uvredljivo, ponekad i gnjusno“.

 „Ja sam to sportski doživljavao, misleći on je nezavisni komentator, no pokazuje se da on to nije, da je bio politički agitator Mosta, sada se ‘autao’ i ide u politiku. To je njegova odluka, ali sada važe i druga pravila“ kazao je Jandroković, koji se osvrnuo i na Raspudićevu izjavu da ga želi „loviti“.

„Poruku da ide tamo gdje idem ja, ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao neku vrstu opsjednutosti“, kazao je.

  Jandroković je procijenio i kako je danas u politici puno licemjerja, farizejstva, onih što jedno rade, a drugo govore.

 „I o tome ćemo u ovoj kampanju progovoriti, jer trpimo jako puno udaraca od onih koji su ‘veći’ domoljubi, vjernici… svatko će čuti ono što smatramo da treba, dakle, razotkrit ćemo licemjerje i farizejstvo“, kazao je.

   „Otrcanim“ je nazvao Raspudićevu tezu da je imao ‘četiri političke majke’.

 „To je otrcano, on je u stvari kreator tih tekstova, manipulacija, neistina, on ih je očito kreirao s vrlo jasnim ciljem, da jednog dana dođe i iskoristio to o čemu je pisao kao svoj adut u predizbornoj kampanji.

Osvrnuo se i na odlazak Ivana Penave iz HDZ-a. „To je njegova odluka, njegov program i osobnost HDZ-ovo članstvo nije prepoznalo. Nikad se ne bih odlučio na taj korak, jer u polici, pa i stranci, imaš uspona i padova, pravi HDZ-ovac nikad ne bi zbog tih razloga napustio HDZ. On se odlučio na taj korak, sretno mu bilo“, rekao je Jandroković, demantirajući tvrdnje da HDZ vrbuje ljude koji su ‘otišli’ s Penavom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Dan državnosti dostojanstveno će se obilježiti

Published

on

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak kako će se Dan državnosti, koji se od ove godine ponovno slavi 30. svibnja, u subotu dostojanstveno obilježiti.

Dan državnosti se vraća i obilježit ćemo ga dostojanstveno, ići ćemo na Mirogoj, nakon toga će biti sveta misa, događanje na Markovu trgu, navečer koncert u HNK, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju u emisiji “S Markova trga”.

“Radujem se što smo vratili 30. svibnja kao Dan državnosti, jer je taj dan ostao je u srcima naših ljudi. Nažalost, nespretnom odlukom tadašnje SDP-ove koalicije s početka 2000., izgubilo se to obilježavanje“, rekao je.

Potvrdio je da ove godine, zbog epidemije koronavirusa, neće biti Dana otvorenih vrata, manifestacije za koju su građani pokazivali veliko zanimanje, jer im je omogućavala obilazak Sabora i susret s njegovim predsjednikom i zastupnicima.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije