Beljak: “Suverenisti” svoju borbu mogu okačiti mačku o rep

Hina

Na koje birače računa Amsterdamska koalicija i što im nudi? Hoće li imati svojega kandidata za predsjedničke izbore? Koliko zastupnika u Europskom parlamentu očekuje HSS? Na ta i druga pitanja u Intervjuu tjedna HRT odgovarao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak. 

– Kad bi se matematički zbrojili rejtinzi stranaka Amsterdamske koalicije – mi na EU izborima osvajamo dva mandata, a bit će ih i više. Ovu koaliciju čine stranke koje se ne preklapaju i svaka će dati svoj maksimum. Sinergija je više nego očita, kazao je Krešo Beljak. Dodao je kako žele biti privlačni faktor onima koji žele normalnu Hrvatsku, europsku i modernu. Nije želio kalkulirati s brojem mandata koje bi dobila pojedina stranka unutar koalicije. 

Naglasio je kako se Amsterdamska koalicija zalaže za Europu jedne brzine i ulazak u EU susjednih zemalja “kako se ne bi dogodilo da naša djeca moraju braniti granice kod Iloka”. – Vidjeli smo da su suverenisti izdajice koji su predali Inu Mađarima – za postavljanje uvjeta Srbiji. To su nama radili Slovenci, a problemi ni danas nisu riješeni. Smatram da ćemo ih, ako postoji volja – lakše riješiti unutar EU-a i NATO-a. Najbolja prevencija rata protiv Srbije je ulazak Srbije u NATO, kazao je. 

“Suverenisti – izdajice koji su predali Inu Mađarima”

Na pitanje da komentira koketiranje političara s nacionalnim interesima odgovorio je: “Mi zagovaramo nacionalne interese i pojam ‘suverenist’ mi je smiješan. Što to znači – da su ovi drugi protuhrvatski? Suverenost države očituje se na tri stupa – novčanom, energetskom i obrambenom sustavu. Hrvatska nije suverena i svi ti suverenisti tu svoju borbu mogu okačiti mačku o rep. Paradoksalno, mi smo danas manje suvereni nego što smo bili u vrijeme bivše SFRJ”. 

“Mi smo prvi put – Dalija Orešković sutra će biti treći put”

Treći put je bio Boris Mikšić, pa laburisti, pa Orah, pa Most, to je danas Živi zid, a sutra Dalija Orešković il netko drugi. Naši putevi se ne preklapaju. Želim im svu sreću. Mi nismo treći put nego – prvi put. Naši ljudi imaju formalnu političku naobrazbu, znanje i iskustvo u upravljanju na svim razinama i nisu s neba pali u politiku, rekao je Beljak komentirajući ulazak u politiku novih stranaka koje imaju slično usmerenje kao Amsterdamska koalicija. 

– Hrvatska nikad neće biti Švicarska. To može izreći samo netko tko realno promišlja politiku. Ali možemo biti zemlja u kojoj se može dobro živjeti. Imamo sve predispozicije za to, ali nam fali zdrave pameti i poštenih političara, hrabrih ljudi koji bi proveli potrebne reforme, dodao je. 

Zoran Milanović neće biti njihov predsjednički kandidat

Ponovio je kako bi volio da Zoran Milanović bude kandidat Amsterdamske koalicije na predsjedničkim izborima, ali on to neće biti. S imenom predsjedničkog kandidata izaći će nakon izbora za Europski parlament. “Prva stvar koju će napraviti naš kandidat ako pobijedi jest da će vratiti Ured iz Visoke na Pantovčak, vratit će sve biste uključujući i bistu Kolinde Grabar-Kitarović”, rekao je Beljak koji nije posebno zainteresiran za kandidaturu. “Ali o tom potom”, dodao je. 

O Kolindi Grabar-Kitarović

– Čitala je Facebook komentare. Nju su na vlast doveli Bujanec, Mamić, Horvatinčić i slični. Pitanje je kako je financirana njezina kampanja. Ona se njih odrekla, a oni nemaju smisla za humor i nisu tolerantni, komentirao je Beljak izjavu predsjednice kako ZDS nije stari hrvatski prozdrav, ali da ga treba razlikovati od pokliča u Domovinskom ratu. 

– Nije problem u Kolindi Grabar-Kitarović, problem je u društvu koje je prije nekoliko godina pustilo duha fašizma iz boce. On se drastično raspršio, posebno među mladima i treba ga drastičnim mjerama vratiti, dodao je Beljak. Iznio je podatak da je prošle godine samo 800 učenika iz Hrvatske posjetilo Jasenovac, što smatra katastrofom.