Beljak: Marihuana nije veće zlo od alkohola ili cigareta

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak uvjeren je da bi sadnja marihuane spasila mala poljoprivredna gospodarstva, revitalizirala hrvatska poljoprivreda i potaknla turizam te predlaže njezinu legalizaciju.

“Moje je mišljenje, kao i većine stručnjaka, da marihuana nije nimalo veće zlo od alkohola ili cigareta”, kazao je Beljak te dodao kako bi, s druge strane, “najstrože kažnjavao dilere teških droga kokaina i heorina i kemijskih droga koje upropaštavaju mlade i koje ne treba stavljati u isti koš s nečim što raste iz zemlje, a to je marihuana”, piše Slobodna Dalmacija.

“Legalizacija marihuane pridonijela bi ne samo jačanju turizma, jer bi nam sezona kao i u Amsterdamu trajala dvanaest mjeseci, nego i poljoprivrede”, rekao je Beljak. Smatra kako bi se tim potezom otvorila nova industrijska grana proizvodnje ulja od kanabisa za medicinske svrhe, koje se danas kupuje na crnom tržištu, gdje je skupo i upitne je kvalitete.

“Procvala bi poljoprivreda kroz uzgoj indijske, ali i industrijske konoplje. Mogla bi se osnovati industrija ulja od kanabisa, a država bi ubrala milijarde kuna poreza”, kazao je Beljak te dodao kako polja u Hrvatskoj sigurno “ne bi bila zapuštena kao sada”.

“Mislim da bi se tako Hrvatska približila modernim civilizacijskim dosezima, a naši OPG-ovi bi sigurno pokazali zanimanje za uzgoj. Posebno u područjima gdje postoje prirodni uvjeti za rast marihuane, poput doline Neretve”, zaključuje Beljak.