Povezite se

Politika

Beljak: HSS za Hrvatsku u Europi sa standardima Njemačke i Nizozemske

Objavljeno

-

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, uvjeren u dobar izborni rezultat, iz Slavonskog Broda u utorak je poručio kako će njegova stranka i Amsterdamska koalicija biti iznenađenje predstojećih izbora za Europski parlament u kojem će se boriti za Hrvatsku sa standardima Njemačke i Nizozemske, no o očekivanom broju mandata nije želio govoriti.

“HSS je stranka koja predvodi Amsterdamsku koaliciju. Uz dvije veće i još jednu manju političku opciju mi smo jedini koji imaju prolaz. Glas HSS-u nije bačen glas, mi smo ozbiljna, proeuropska stranka”, poručio je Beljak koji je s dr. Zoranom Bahtijarevićem, trećim na izbornoj listi Amsterdamske koalicije,  ekonomskim analitičarem Damirom Novotnyjem te predsjednikom brodsko-posavskog HSS-a Davorom Vlaovićem predstavljao Brođanima izbornu platformu, a potom i održao sastanak s tamošnjim stranačkim kolegama. 

Beljak je ustvrdio i kako je HSS s ostalim strankama Koalicije jedina politička opcija koja  se bori da Hrvatska bude dio razvijene, napredne Europe. “Svi ostali nam nude neke druge priče: Izlazak iz EU bio bi tako totalna katastrofa za Hrvatsku kao državu. Ili nam nude opcije približavanja nekakvom novom trećem putu, nekakvoj Istočnoj Europi, zemljama od kojih smo prije trideset godina radili viceve, svi su nas u međuvremenu prešišali”, navodio je Beljak.

HSS, kaže, želi Europu kakvu smo htjeli 1990. godine. “Europu kakva je Njemačka, Nizozemska, Belgija, Francuska, Austrija. Te su nam zemlje uzor. Želimo biti dio Europe koja će biti otvorena i tolerantna”, rekao je šef HSS-a.

Novinarima, međutim, nije želio predviđati točan broj mandata koji bi trebao pripasti Amsterdamskoj koaliciji.

Bahtijarević: Za Hrvatsku ujedinjenu, tolerantnu, otvorenu

Unutar Europe o kojoj govori Beljak, dječji kirurg i liječnik hrvatske nogometne reprezentacijeZoran Bahtijarević želi “Hrvatsku ujedinjenu, tolerantnu, otvorenu za razgovore o problemima koji povezuju njene građane”. 

“Ako možemo imati automobile i deterdžente jednake za sve građane Europe, možemo imati i zdravstvenu njegu za svu djecu i sve građane Europe, jednako dostupnu”, rekao je Bahtijarević. To, ustvrdio je, nije samo Hrvatsko pitanje, nego i pitanje drugih zemalja. “Želimo isti standard zdravstvene njege u Slavonskom Brodu, Zagrebu, Dubrovniku. Tu je pitanje osoba s posebnim potrebama, želim Hrvatsku koja će se brinuti o svojima najslabijima, Treće je pitanje sporta, prvenstveno povećanje ulaganja na lokalnoj razini da bi djeci ponudili sve one njegove dobre strane”, nabrajao je Bahtijarević.

Za jednu od tema kampanje, kaže, izabrao je i promicanje strukovnog obrazovanja.

“Vraćanje digniteta strukovnom obrazovanju je radićevska tema. Da STEM i visoko obrazovanje, bez toga ne možemo naprijed. Ali ne možemo ni bez dobrih i vrhunskih medicinskih sestara, stolara, mehaničara, koje danas vrlo teško prolalazimo jer odlaze u zemlje u kojima se to poštuje, gdje mogu zaraditi plaću od koje mogu dostojanstveno živjeti”, rekao je Bahtijarević.

Pojasnio je i kako svaki od kandidata Amsterdamske koalicije predstavlja teme iz područja u kojima su se promovirali kao vrhunski profesionalci.

Politika

Plenković: Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da mu je žao, ali i “jako čudno da predsjednik Republike Hrvatske ima stav koji “gotovo ne poštuje pozitivne zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je  Dan državnosti 30. svibnja.”

Plenković je u intervjuu za Media servis  ponovio i da je mogući Milanovićev neizlazak na izbore poruka Bernardiću i onima koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima ali, kaže, to nije njegov problem.
Upitan hoće li predsjednik države doći na sutrašnji program u povodu Dana državnosti, premijer je rekao da su oni pripremili program koji kreće s polaganjem vijenaca na Mirogoju, a nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj, koliko je on čuo, Milanović neće biti.

“Onda je predviđen program na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi isto biti, a čuo sam da on neće biti, bit će i plotuni s Medvedgrada, njih 30 za 30 godina hrvatske državnosti, a navečer i koncert ispred HNK gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti”, dodao je.

Plenković je komentirao i zbog čega je Dan HV obilježio u srijedu, a ne u četvrtak kao Milanović kada se taj dan obilježava. “Dulje sam planirao s MORH-om da dođem na otvaranje velikog hotela za polaznike i profesore na Hrvatskom vojnom učilištu u koji investirala naša vlada kao što je investirala u HV cijeli ovaj mandat”, ustvrdio je.

Plenković je rekao i da do njega ne dolaze sadržaji iz novinarskih grupa, niti mu visoki novinarski izvori otkrivaju što se piše. “To znaju svi novinari, neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju”, istaknuo je.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ljiljana Zmijanović novo pojačanje Domovinskog pokreta

Published

on

Ljiljana Zmijanović

Ljijana Zmijanović novo je pojačanje Domovinskog pokreta.

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

„Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom“, poručuje Zmijanović, objavili su iz Domovinskog pokreta na Facebooku.

Inače, Ljiljana Zmijanović bila je kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, kao i članica HDZ-a.

Ljijana Zmijanović je znanstvenica i braniteljica iz Domovinskog rata, nesuđena ravnateljica NP-a Krka, s prvim danom ovog tjedna prestala je biti članicom HDZ-a. Nakon 30 godina! Sadašnje vodstvo stranke, napisala je u svojoj izjavi uz zahtjev da je brišu iz članstva, ne zaslužuje njezino povjerenje. U tom društvu nemam što tražiti, rekla je, više rezignirana negoli razočarana, onu istu večer kad je Glavnom tajništvu HDZ-a slala svoju ispisnicu iz stranke. Njezina se čaša gorčine već duže vrijeme punila, a vjerojatno je prelilo Rješenje Državnog inspektorata, Sektora za drugostupanjski upravni postupak, kojim se poništava rješenje višeg inspektora rada iz šibenske Ispostave, od 23. prosinca 2019., i odbija zahtjev Ljiljane Zmijanović za ostvarivanjem prava prednosti pri zapošljavanju na radnom mjestu ravnateljice Javne ustanove NP-a Krka.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mažar: Vukovarski HDZ jači i brojniji nego prije

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjernik za vukovarski HDZ Nikola Mažar ocijenio je u četvrtak kako je  HDZ u tom gradu danas jači i brojniji nego prije jer mu je posljednjih dana pristupilo više od 100 novih članova.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Povjerenstva vukovarske Gradske organizacije HDZ-a, Mažar je rekao kako je na sjednici donesena odluka o proširenju tog povjerenstva i osnutku operativnih temeljnih organizacija u svim djelovima grada te o koordinatorima za parlamentarne izbore.

“Danas smo u Vukovaru bili svjedoci nečega što se nije vidjelo od povratka u grad Vukovar 1998. godine. Nakon 22 godine vidjeli smo sve frakcije HDZ-a ujedinjene, vidjeli smo utemeljitelje i osnivače, ljude koji su na neki način bili isključeni prošlih godina, a sada se vraćaju”, istaknuo je Mažar i dodao kako je nazočnost više od 200 članova HDZ-a na sjednici Povjerenstva dokaz da pitanja poput postoji li HDZ grada Vukovara postaju bespredmetna.

Po njegovim riječima, u Vukovaru je ponovno stvoreno zajedništvo i jedinstvo.

Također je rekao kako je HDZ u Vukovaru napustilo nešto manje od 10 posto članova, a više od 100 Vukovaraca zatražilo je pristupnicu, što je, dodao je, više od broja članova koji su napustili Gradsku organizaciju HDZ-a.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac je rekla kako je gradonačelnik Ivan Penava, koji je prošlog tjedna zajedno s dotadašnjim vodstvom vukovarskoga HDZ-a i gradskim vijećnicima iz te stranke napustio HDZ, radio dobro za grad Vukovar kao član HDZ-a, ali je njegovo napuštanje stranke neoprostivo.

Vukovarski gradonačelnik i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava prošlog je tjedna napustio HDZ i nastavio djelovati neovisno. Osim njega, HDZ-u su napustili i predsjednik vukovarskoga Gradskog odbora HDZ-a, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Istog dana, vukovarsko-srijemski Županijski odbor HDZ-a raspustio je tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije