Beljak bez tona, Pernar snimao, Culej ‘puštao’ Tuđmana’

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Pozivom predsjednicima saborskih klubova da se dogovore kako će se dalje raditi, u srijedu iza 13 sati okončan je verbalni obračun oporbe s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i kaos nastao nakon što nije popustio njihovim zahtjevima da odmah dobiju stanku, a ne po završetku replika premijeru Andreju Plenkoviću na proračun.

Dio oporbenih zastupnika na nogama, Krešo Beljak (HSS) za govronicom, ali s isključenim tonom, Ivan Pernar (ŽZ) koji mobitelom snima govornike, Stevo Culej koji pušta snimku govora prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana o crvenim, zelenim i žutim vragovima, slika je koju je javnost, umjesto rasprave o državnom proračunu, gledala u sabornici.

Predsjednik Sabora Jandroković uzaludno je i bezuspješno pozivao na ‘spuštanje lopte’, ali i neumoljivo prozivao prijavljene za replike na izlaganje premijera o proračunu.

Uzurpirali ste pravo zastupnicima da postavljaju pitanja ministrima i premijeru, vi ste krivac za situaciju u kojoj se Sabor nalazi, ovo nije faraonsko upravljanje, poručivao mu je Miro Bulj (Most).

HDZ želi sakriti istinu ne samo o Agrokoru, nego i o privatizacijskoj pljački, optuživao je ispred isključenog mikrofona Beljak nakon što je nepozvan izašao za govornicu.

Ovo je otpor oporbe na kršenje poslovnika, dovikivao je Mostovac Nikola Grmoja, a Sabina Glasovac (SDP) ustrajavala da dobije priliku replicirati.

Kad je bio moj red bio je nered pa to nisam mogla, tumačila je Jandrokoviću koji joj je uzvratio pitanjem – jeste li i vi lupali pločicom po stolu i konstatirao: “Jeste”.

Zakinutom se osjetila i Anka Mrak Taritaš (GLAS) pa pozvala da se replike vrate unatrag, konkretno na njenu, treću, jer dalje se, kaže, nisu čule.

Molim vas da prestanemo s obračunom i svađama, pozivao je Jandroković, optužujući oporbu da ne želi dogovor nego svađu.

Predlažem da se klubovi nađu i zajednički dogovorimo kako nastaviti s radom, rekao je Jandroković i odredio polusatnu stanku.