Beljak: Bandiću više neću ni ruku pružiti

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

“Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, izjava je šefa HSS-a Kreše Beljaka na božićnom primanju Srpskog narodnog vijeća, koju su mu kritičari zamjerili. Komentirao je to jutros za Studio 4.

– Ta izreka da je obrnuto izgovorena, dakle jedinstvo i bratstvo, onda bi se tu lako dodala i sloboda. Naime, to je geslo francuske revolucije, koja je temelj cjelokupne zapadne civilizacije. Ne treba mrziti druge. Oprostiti, to je temelj kršćanskog nauka, ne vidim ništa u tome sporno. Dok se mi vrtimo sa svojim problemima, a oni sa svojim, obje države propadaju. Ja kao branitelj valjda mogu reći da je vrijeme da se razmišlja o budućnosti. Volio bih i da na njihovoj strani ima više onih koji su spremni priznati velikosrpsku agresiju 1991. pa da krenemo dalje, kaže Beljak. 

Na upit zna li tko je izjavio “radimo kao da ćemo sto godina živjeti, a pripremajmo se kao da će sutra rat”, Beljak je rekao da ne zna. Nije znao niti tko je rekao “nemojmo se držati zakona kao pijan plota”, a što je također izjava Josipa Broza Tita

– Mislio sam da je to izjavio Vladimir Šeks. On je njegov učenik, dodaje čelnik HSS-a. 

Komentirao je još jednom odlazak Mladena Madjera iz njegovih redova kod Milana Bandića.

– To je čovjek koji je preko noći promijenio Klub, a vidjet ćemo je li bilo iz čistog mira… Vi možete reći da sam zviždač, ali moja savjest je čista. Kod njih vidim da im nije čista. Nisam postao ‘poligraf istine’, ali kada s nekim surađujete, vidite promjene u ponašanju, dodaje Beljak koji priznaje da je odgovaran što je na liste stavljao ljude koji su mu kasnije okrenuli leđa. No ne smatra da bi ga još netko mogao napustiti. 

– Možda ćete mi reći da sam naivan, ali ja i dalje vjerujem ljudima. Mirno spavam. Milanu Bandiću nakon ovoga što je napravio više ništa ne vjerujem, on je za mene u kategoriji prekriženih ljudi. Bojim se da je on samo marioneta nekih drugih. Neću mu više niti ruku pružiti. 

Što se tiče istrage USKOK-a rekao je da je ugodno iznenađen brzinom kojom rade.

– To mi daje nadu da mogu očekivati puno. 

Beljak dodaje da je Anka Mrak-Taritaš najpopularnija oporbena političarka, a izrazio je i uvjerenje da će Amsterdamska koalicija nakon sljedećih izbora preuzeti odgovornost za vođenje države. 

– HDZ je uništio svaku perspektivu u Hrvatskoj. To je uhljebnička sekta koja je zavladala društvom koja ima svoje sektore koje plaćaju iz proračuna da glasuju za njih, dodaje čelnik HSS-a koji smatra da je velika koalicija HDZ-a i SDP-a moguća.

Na pitanje hoće li podržati Ivu Josipovića kao predsjedničkog kandidata na izborima na kraju ove godine, odgovorio je negativno. Kaže da je imao priliku, da je izgubio dobivene izbore te da nema šanse protiv Kolinde Grabar-Kitarović.