Belica: Proizvođačima krumpira ugovori vrijedni 53 mil. kuna za izgradnju skladišta

U prostorijama Društvenog doma u Belici, u Međimurskoj županiji, u utorak je u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića uručeno 12 ugovora, vrijednih 53 milijuna kuna, o dodjeli nepovratnog novca za izgradnju skladišta za krumpir.

Ugovore je primilo 12 proizvođača krumpira iz Međimurske i Varaždinske županije, a riječ je o novcu za provedbu podmjere 4.1 potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva – restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti.

Vrijednost skladišnih kapaciteta je 78,5 milijuna kuna, a grade se su u skladu s europskim standardima. Ugovore je poljoprivrednicima uručio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je proizvođače što su pokazali inicijativu i u pravom trenutku počeli dijalog s Ministarstvom poljoprivrede.

„Kroz zajedničko traženje rješenja podržao se vaš rad, a osobito to vrijedi za novi koncept skladištenja krumpira“, rekao je i dodao da su bili agilni u pravom trenutku te u samo nekoliko mjeseci osigurali znatna financijska sredstva.

Govoreći o važnosti poljoprivrede za Hrvatsku, istaknuo je kako je ona jedan od ključnih elemenata programa Vlade.

„U ono vrijeme krize vrlo rano smo shvatili koliko je važna strateška autonomija, bila ona u zdravstvenom pogledu ili u pogledu poljoprivrede, hrane, samodostatnosti, te je ta spoznaja bila važna u formiranju ciljeva Vlade“, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković baš u Međimurskoj županiji, u Svetom Martinu na Muri organizirala Prve dane hrvatske poljoprivrede, što potvrđuje da je ministarstvo prepoznalo koliko je Međimurje bitno za razvoj nacionalne poljoprivrede.

Istaknuo je kako vjeruje da će se kroz mnoge druge projekte nastaviti tim smjerom i omogućiti svim proizvođačima da kvalitetnije posluju, kvalitetnije rade, da budu uz potrebe hrvatskog tržišta i izvozno orijentirani te da pridonose razvoju hrvatskoga gospodarstva.

„Vlada je stala uz proizvođače krumpira, bila je učinkovita, brza reakcija i ova sredstva koja su na raspolaganju i i novi skladišni kapaciteti dugoročno će polučiti kvalitetniju organizaciju proizvodnje i u konačnici veći profit“, zaključio je Plenković.

Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić zahvalio je na velikom trudu Ministarstvu poljoprivrede i samoj ministrici koji su primili proizvođače iz Međimurja, Varaždinske te Ličko-senjske županije te počeli dijalog.

„Nije ovdje samo riječ o izgradnji skladišta, već i ujedinjenju naših poljoprivrednika jer nam je to falilo. Proizvođačke organizacije se okreću budućnosti daljnje proizvodnje i time osiguravamo opstanak ove proizvodnje za našu djecu i unuke“, izjavio je Mesarić.

U pratnji predsjednika Vlade bili su i ministri Darko Horvat i Radovan Fuchs.

Podturen- Premijer obišao novouređeni sportski park

Predsjednik Vladej Plenković u utorak je u Međimurju posjetio i općinu Podturen, gdje je u pratnji njezina načelnika Perice Hajdarovića obišao novouređeni sportski park.

Riječ je o investiciji vrijednoj 3,5 milijuna kuna, od čega je 720.000 kuna dobiveno preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja, 120.000 od Ministarstva graditeljstva, 320.000 iz Središnjega državnog ureda za šport. Ostatak investicije pokriven je iz općinskog proračuna.

„Dosta su nam pomogla decentralizirana sredstva jer se u posljednje četiri godine proračun povećao za 16,5 milijuna kuna“, izjavio je načelnik Hajdarović.

Projekt se provodio u fazama od 2017. do 2020. godine. Sportski park uključuje teniski zemljani teren, polovicu košarkaškog terena s gumenom podlogom, malonogometno igralište s umjetnom travom, 200-metarsku atletsku stazu s gumenom podlogom, rasvjetom te 540 sjedalica.