Belgijska vlada zbog spora oko Marakeškog sporazuma postala manjinska

Belgijski premijer Charles Michel objavio je kako će njegova vlada nastaviti kao manjinska nakon što se najveća stranka njegove koalicije u subotu povukla zbog spora oko potpisivanja Globalnog kompakta o migracijama Ujedinjenih naroda. 

Michel, frankofonski liberal, kazao je kako je “uzeo na znanje” odlazak flamanske stranke N-VA iz koalicije četiri stranaka formirane 2014. godine te da će izmijeniti sastav vlade. Taj zadatak iznimno je kompleksan u dvojezičnoj Belgiji u kojoj se ministarska mjesta moraju ravnopravno raspodijeliti između frankofonih i političara koji govore nizozemski. 

Belgiju već u svibnju čekaju izbori, pa promatrači očekuju da neće doći do velikih promjena u izbornom kalendaru. 

Desničarska N-VA, najveća stranka u parlamentu, objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel odbio njihov zahtjev u ponedjeljak odustane od potpisivanja takozvanog Marakeškog sporazuma. 

Michel je prošli tjedan osigurao parlamentarnu podršku tom dogovoru, a nakon izlaska N-VA najavio je da će nastaviti kao manjinska vlada njegove frankofone liberalne stranke MR i dvije flamanske stranke.

Najmanje čest članica EU-a već je odbacilo Marakeški sporazum. Njegovi kritičari tvrde da taj neobvezujući dokument proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, da se njime predaje suverenitet države te da nije u potpunosti pravno nevažan, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.