Belgija možda na početku drugog vala zaraze koronavirusom

Belgija je možda na početku drugog vala zaraze koronavirusom nakon što je prošlog tjedna zabilježen porast novih slučajeva od 32 posto, iako se za sada širenje infekcije čini lokaliziranijim nego na samom početku, ocijenili su u petak stručnjaci.

Nakon što je bila među državama koje su najteže pogođene koronavorusom, stanje u toj zemlji činilo se boljim jer od 14. srpnja nije prijavljen niti jedan novi smrtni slučaj povezan sa zarazom.

No državni institut za javno zdravstvo Sciensano u petak je objavio kako se ponovno povećava broj slučajeva zaraze.

U razdoblju od 7. do 13. srpnja u Belgiji su bilježili prosječno 114 novih slučajeva zaraze dnevno a to je u usporedbi s prethodnim tjednom predstavljalo povećanje od 32 posto.

Te su brojke i dalje znatno niže od onih bilježenih u jeku pandemije kada je dnevno bilo i po 1600 novih slučajeva zaraze.

“Uz najnovije dostupne brojke i nedavni porast broja zaraženih jasno se može vidjeti da smo na početku drugog vala”, kazao je virusolog  Marc Van Ranst za belgijski Radio 1.

No glasnogovornik belgijskog Ministarstva zdravstva Yves van Laethem je za belgijski servis RTBF kazao kako se čini da je drugi val za sada lokaliziran samo na određene dijelove zemlje.

Virusolog Marius Gilbert je u izjavi za list Le Soir to ponovio, dodajući kako je razina prijenosa bolesti za sada razmjerno niska.

Ministrica zdravstva Maggie de Block kazala je u petak kako je “jasno da brojke nisu dobre” te je pozvala Belgijce da poštuju pravila održavanja fizičke distance.

Premijerka Sophie Wilmes  ovog je tjedna odgodila dalje popuštanje mjera o društvenim okupljanjima nakon što se zaraza počela ponovo širiti te je upozorila kako ne isključuje mogućnost uvođenja blokada za područja koje su najteže pogođene zarazom.