Bedeković: Ukupno 50 zaraženih iz splitskog Doma za starije i nemoćne

FaH

Ministrica za demografiju i socijalnu politiku Vesna Bedeković izvijestila je u petak da je zaraza koronavirusom potvrđena kod 50 osoba povezanih s Domom za starije i nemoćne osobe Split u Vukovarskoj ulici, od kojih je 8 zaposlenika i 42 štićenika tog doma. 

“Prema podacima Stožera civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije, trenutno je potvrđena zaraza koronavirusom kod 42 štićenika i 8 zaposlenika Doma za starije i nemoćne osobe Split. Od 42 štićenika, dvoje ih je u težem stanju i primaju kisik”, izjavila je Bedeković u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Dodala je da postoji mogućnost da je zaraza u dom ušla preko nekoga od zaposlenika te istaknula kako je nemoguće hermetički zatvoriti domove.

Na pitanje je li se moglo ranije reagirati u slučaju zaraze u splitskom domu, Bedeković je ustvrdila da je u domovima za starije i nemoćne svaka temperatura j- znak za alarm.

“Ovdje, ako je bila situacija da je temperatura bila već ranije, moralo se reagirati, smatram da tu ključnu ulogu ima brzina reakcije”, poručila je Bedeković.