Bedeković: Eksperimentalna provedba obrazovne reforme od iduće školske godine

HRT

Proces obrazovne reforme se od jučer može javno pratiti putem online platforme kojoj je cilj, kako je rečeno, javno i transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Njome se, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak za emisiju “U mreži Prvog”, tjeraju da se kontroliraju i postave si rokove.

Odgovorio je na prigovore koji su se mogli čuti u javnosti, zbog toga što platforma nije predstavljena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, nego ju je Vrdoljak jučer s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak na konferenciji za novinare predstavio u Središnjem uredu HNS-a.

“Ovo je proizvod i ideja HNS-a”, odgovara Vrdoljak i dodaje: “Voljeli bismo da i Vlada ubuduće radi ovakve programe”. Ističe kako je riječ o klasičnoj korporativnoj platformi, odnosno primjeni korporativnih pravila u političkoj stranci, a kako bi sve bilo transparentnije, odnosno kako bi građani znali što se očekuje u kojem kvartalu i koji su rokovi za pojedine programe. Tako, kaže, između ostalog kontroliraju i sebe – da primjerice za dva mjeseca pogledaju koji je projekt u kojoj fazi i “gdje je zapelo”. Program su, rekao je također, radili HNS-ovi “softveraši”.

U ponoć je istekao javni natječaj za izbor kandidata za voditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Sutra se raspisuje javni poziv za škole koje žele sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi obrazovne reforme, koja bi prema riječima saborske zastupnice HDZ-a i predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković trebala krenuti od iduće školske godine.

U roku od sljedećih 15 dana na internetu će biti objavljen popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete za ekspertnu skupinu. Nakon toga posebno stručno povjerenstvo izvest će dodatno vrednovanje i objaviti tko su izabrani članovi ekspertne skupine, kazala je. Za to pak postoji rok od 40 dana od dana prijave kandidata.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac izjavila je u emisiji kako očekuje da se ne namještaju natječaji te da budu odabrani najbolji kandidati, kao i da za članstvo u ekspertnoj skupini ne bude presudna stranačka iskaznica. Prozvala je Bedeković da o tijeku kurikularne reforme doznaje iz medija, te da vladajući u reformi obrazovanja funkcioniraju kao “raštimani orkestar”. “Dajte se dogovorite”, poručila je, dodavši: “I nemojte od djece raditi kuniće i žrtve svojih svađa”.