Povezite se

EU

BEČ Hrvatsko izaslanstvo položilo vijence najznačajnijim hrvatskim vojnim zapovjednicima u I. svjetskom ratu

Objavljeno

-

Povodom obilježavanja Dana branitelja i Dana Grada Zagreba izaslanstvo HVIDR-e NZI-NZZ, Udruge“ 1914-1918.“ i Grada Zagreba u sklopu komemoracije 100. Godišnjice završetka I. svjetskog rata, položili su danas vijence i zapalili svijeće na grobove počasnih građana Grada Zagreba, najznačajnijim hrvatskim vojnim zapovijednicima u I. svjetskom ratu – fedmaršalau Svetozarau Borojeviću, generalu Stjepanu Sarkotiću, generalu Paulu Puhali i generalu Jaroslavu Stipanoviću koji su sahranjeni na groblju Zentralfriedhofu u Beču zajedno sa ostalim visokim časnicima Austro-ugarske carevine.

      U ime Izaslanstva Grada Zagreba vjence je položila pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih i predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 100 godišnjice I. svjetskog rata Grada Zagreba Ivica Pančić, a u ime udruga iz Domovinskog rata RH, predsjednik HVIDR-e NZI-NZZ Valentino Rajković. Ispred Veleposlanstva RH u Austriji komemoraciji i polaganju vijenaca nazočili su Andrea Šelentić, kao i predstavnici Hrvatske bratske zajednice u Austriji. Nakon komemoracije izaslanstvo je primila dr.sc. Vesna Cvjetković, izvanredna i opunomoćena veleposlanica u Beču.

 

Nastavi pregledavati
Reklame
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

EU

Berlin dobiva arapsku radiostanicu

Published

on

Dodao

Arapi koji žive i rade u njemačkoj prijestolnici uskoro će imati radiostanicu na svom jeziku. 

Veći dio programa Radio Arabice bit će na arapskom jeziku, a bavit će se kulturom, vijestima, zabavnim programom, sportom i svakodnevnim životom u Berlinu, objavio je u četvrtak MABB, medijsko vijeće za regije Berlin i Brandenburg.

Stanica će emitirati i arapsku narodnu, popularnu i modernu glazbu. 

“Uz francusku, rusku, tursku, britansku i američku stanicu, sada će postojati i ona za Arape”, rekao je čelnik MABB-a Hansjuergen Rosenbauer. 

Još uvijek se ne zna kad će nova postaja krenuti s emitiranjem. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Ruža Tomašić pisala Macronu: Traži pomoć u pronalaženju tijela Jean Michela Nicoliera

Published

on

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u utorak, 12. studenoga, uputila je pismo zastupnicima u Europskom parlamentu iz redova stranke La République en Marche predsjednika Emmanuela Macrona.

Tomašić je u pismu obavijestila o hrvatskom branitelju s francuskim državljanstvom koji je nakon pada Vukovara zarobljen u vukovarskoj bolnici te mučen i pogubljen na Ovčari zajedno s 270 drugih zarobljenika, nakon čega mu se gubi svaki trag. 

Hrvatska zastupnica navela je u pismu kako vlasti Srbije, predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem, iako imaju informaciju o tome gdje se nalaze ostale žrtve,  gotovo tri desetljeća nakon završetka rata odbijaju dostaviti te informacije hrvatskim vlastima. 

Ruža Tomašić zatražila je intervenciju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kao posljednju nadu za obitelji žrtava. 

Ucitavanje vijesti

EU

Pao snijeg u Austriji, gotovo deset tisuća domova bez struje

Published

on

Dodao

Prvi veći snijeg pao je u austrijskim Alpama i uzrokovao u srijedu nestanak električne energije u 9.800 domova. 

Snijeg je padao s drveća na električne vodove u saveznim državama Tirolu, Salzburgu, Štajerskoj i Koruškoj. 

Nekoliko cesta i željezničkih pravaca je zatvoreno jer su blokirani srušenim drvećem ili postoji rizik od lavina. 

Početak zime oslobodio je nastave učenike jedanaest škola u Koruškoj. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije