Beba ostavljena u Zagrebu još je u bolnici, zdrava je

Beba koja je u petak ostavljena u Zagrebu još se nalazi u KBC-u Zagreb i zdrava je, doznajemo danas.

Prema pisanju medija, beba je ostavljena u kući u Zagrebu. Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da se događaj zbio u petak na području Zagreba, ali zbog dobi djeteta nisu nam mogli dati više informacija.

Za informacije smo se obratili i Centru za socijalnu skrb Zagreb.

– Prema informacijama dostupnim ovom Centru, pronađeno novorođenče nalazi se u bolnici. Nije nam poznat identitet djeteta ni roditelja, kao ni razlozi njegova ostavljanja, a u tijeku je kriminalističko istraživanje. Nakon utvrđivanja cjelokupnih obiteljskih okolnosti, procijenit će se potrebe za poduzimanjem daljnjih i odgovarajućih radnji za zaštitu dobrobiti djeteta, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima, odgovorili su na naš upit iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Beba je nakon pronalaska prevezena u KBC Zagreb, gdje se u trenutku pisanja ovog teksta još nalazi, ali ne zbog zdravstvenog stanja jer dijete je zdravo. Naime, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, rekao je za HRT-ov portal kako je riječ o zdravom muškom novorođenčetu.

Naveo je da je dijete u bolnicu stiglo malo pothlađeno.

– Leži u bolnici jer ga je netko trebao preuzeti, nije bolesno, naglasio je Novak.

Dodao je kako bi beba trebala biti prebačena u Dom za djecu u Nazorovoj nakon rješavanja dokumentacije.

Međutim, ravnateljica doma dr. med. Jasna Ćurković Kelava rekla nam je kako još nisu dobili zahtjev za smještaj djeteta.

– Prvi korak je da nam se Centar za socijalnu skrb obrati zamolbom za smještaj, ali to još nismo dobili tijekom dana, rekla je.

– O djetetu sam pročitala s portala, nemamo nikakve dodatne informacije. Nismo dobili nikakav zahtjev za smještaj djeteta i ne znam koji je centar u pitanju. Pretpostavljam da će ga sad negdje zbrinuti, ali gdje će to biti, hoće li to biti udomiteljska obitelj, hoće li to biti eventualno Dom ovdje ili Caritas, zaista ne znam, rekla je Kelava.

Dodala je kako vjeruje da će se potražiti roditelje te, ako ih se nađe, vidjeti koji su razlozi zašto su to napravili.

Na pitanje jesu li ovakvi slučajevi kod njih česti odgovara da nisu – naprotiv, radi se o vrlo rijetkoj pojavi.

– U zadnjih 20-ak godina u Nazorovoj smo primili maksimalno desetak nahočadi, to su djeca za koje se u prvom trenutku ne zna porijeklo, rekla je Kelava.