Beaković: Župan Komadina uspostavio “kriminalnu hobotnicu”

Foto: Nacionalno

Vijećnik HDZ-a u Skupštini Primorsko-goranske županije Dinko Beaković u petak je ponovno optužio primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu da je na području te županije uspostavio “kriminalnu hobotnicu” i da namješta natječaje za čelna mjesta institucija poput Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

Tročlano povjerenstvo od dva člana Upravnog vijeća koje je imenovao župan i pravnice iz Primorsko-goranske županije odabralo je za ravnatelja Lučke uprave Fernanda Kirigina, predsjednika opatijskog SDP-a i kandidata za gradonačelnika Opatije na prošlim izborima, rekao je Beaković na konferenciji za novinare te upitao jesu li tim imenovanjem prekršene odredbe o sprečavanju sukoba interesa.

Kirigin je, kaže Beaković, do posljednjih izbora bio zamjenik opatijskoga gradonačelnika, a u propisima o djelovanju dužnosnika navodi se da dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje kod pravne osobe koja je bila u poslovnom odnosu s tijelom u kojem je radio.

Najavio je da će se zato sljedećeg tjedna raspitati kod nadležnih institucija na koji ga način može prijaviti.

Upitan očekuje li da ministar mora, prometa i infrastrukture koji treba odobriti imenovanje, nakon takvih informacija, to neće učiniti, HDZ-ov županijski vijećnik jeodgovorio da ne može prejudicirati što će ministar učiniti, ali da je upoznat sa svim važnijim činjenicama o tom izboru te da će vjerojatno tražiti dodatna očitovanja.

Na konferenciji je bio i kandidat za mjesto ravnatelja Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Marin Žepina koji nije ni pozvan na razgovor za ravnatelja, a tvrdi da ima sve kvalifikacije za to radno mjesto.

“Kako je moguće da sam prije četiri godine, na natječaju za ovu poziciju, zadovoljio sve uvjete iako su bili znatno stroži nego sad”, upitao se te dodao da je od Upravnog vijeća dobio odgovor da nije zadovoljio uvjete o potrebnom radnom stažu od tri godine, iako je zaposlen od 2009.

“Eliminirali su me bez razloga i pitam se kako je od svih kandidata, od kojih su neki imali i bolje uvjete od mene, izabran baš Kirigin, koji nema stručno znanje”, upitao je Žepina.

Na novinarski upit, Žepina je potvrdio da je član HDZ-a. (Hina)