BBC piše o prijavi protiv Josipe Lisac zbog načina interpretacije hrvatske himne

Protiv pjevačice koja je nastupila na inauguraciji novog hrvatskog predsjednika podnesena je kaznena prijava zbog načina na koji je interpretirala nacionalnu himnu, piše BBC.

U prijavi koju je podnio hrvatski odvjetnik navodi se da je izvedba Josipe Lisac prestavljala namjerno izrugivanje himni, piše BBC.

Iz njene izdavačke kuće, kao i sindikata glazbenika, izjavili su da takva tvrdna predstavlja “potpuno nepoštovanje umjetničke slobode”, piše dalje BBC i navodi kako se, prema hrvatskim zakonima, nepoštivanje hrvatske himne može se kazniti jednogodišnjom kaznom zatvora.

Lisac je pjevala Lijepu našu u pratnji jazz pijanista Zvjezdana Ružića, tijekom inauguracije predsjednika Zorana Milanovića u utorak.

Njena izvedba bila je drukčija od onog uobičajenog, ozbiljnog i bombastičnog tona hrvatske himne. Međutim, Boško Županović u kaznenoj prijavi tvrdi da njena interpretacija himne “nije društveno prihvatljiva” i da krši hrvatski zakon. Županović – vlasnik nekoliko tvrtki i lokalne web stranice – tvrdi da je Lisac upotrebljavala “podrugljive artikulacije i tonove” da bi ismijala državu, nabovi se u BBC-vom članku o tužbi protiv Josipe Lisac zbog načina na koji je interpretirala hrvatsku himnu.

N1