Povezite se

Politika

Bauk: Plenković žrtvovao Kuščevića kako bi spasio sebe

Objavljeno

-

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u utorak je ocijenio da je premijer odlučio žrtvovati ministra Lovru Kuščevića kako bi spasio sebe, a njegov stranački kolega Željko Jovanović naglasio je kako je povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka.

 “Što se tiče Kuščevićeve ostavke, rekao bih da je premijer Plenković odlučio žrtvovati ministra da bi spasio sebe. Ostavka je bila očekivana, svi događaji oko ministra bacili su u fokus borbu protiv korupcije, antikorupcijske mjere i strategiju, i u tom smislu ćemo već na jesen ići s određenim inicijativama”, izjavio je Bauk nakon sjednice Kluba SDP-a.
 Upitan misli li da u slučaju Kuščević ima posla i za institucije kaznenog progona, Bauk je kazao da to nije rekao, dodavši da su u svom zahtjevu za njegov opoziv jasno rekli da ne žele utvrđivati ni kaznenu ni prekršajnu odgovornost, a niti eventualnu odgovornost po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nego je naglasak bio na političkoj odgovornosti. “Kao što vidite, i dio vladajuće većine, a na kraju i ministar i premijer ocijenili su da je razina političke odgovornosti tolika da sve što se govorilo kontra našeg prijedloga je neobranjivo i takav su potez povukli”, rekao je Bauk.

‘Oko sokolovo’ na Gorana Marića

 Najavio je i da će sada pomnije pratiti situaciju oko ministra državne imovine Gorana Marića, ali da još nisu odlučili ići u opoziv, no, žele da se i to raščlani.
 “Ovo je bio sedmi opoziv u dva mandata HDZ-ovih vlada. Četvero od njih za koje je zatražen opoziv su bivši, a tri nisu, tako da ćemo u ovom trenutku uključiti ‘oko sokolovo’ što se tiče ministra Gorana Marića”, kazao je Bauk.
 S obzirom na to da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na twitteru, povodom slučaja Kuščević, zapitao ‘gdje je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić’, Bauk je kazao da se on to i mnogi drugi pitaju već dulje vrijeme te da se nada da će im državni odvjetnik odgovoriti.
 Na pitanje je li vrijeme da zatraže opoziv premijera Plenkovića s obzirom na to da su morali otići ministri koje je osobno birao, Bauk je odgovorio da tu poslovničku formu još nisu odlučili koristiti. “Ako govorimo o radu Vlade i premijera postoji mogućnost interpelacije u kojoj se predlažu neki zaključci. U ovom slučaju, razina političke odgovornosti je bila tolika da bismo bili neodgovorni kao opozicija da nismo primijenili institut opoziva. Hoće li i u sljedećim slučajevima doći do tolike razine političke odgovornosti, ocijenit ćemo, uključili smo ‘oko sokolovo’ i posebno pratimo”, kazao je Bauk.

Jovanović: Kuščevićev povratak šamar povjerenju građana u politiku

 Željko Jovanović, kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, dodao je da je “povratak Kuščevića u Sabor strašna poruka”.

 “Dakle, on više ne može biti ministar hrvatske Vlade, ali može biti i dalje saborski zastupnik. Smatra li Plenković da će njegov politički tajnik, majstor muljanja sada moći sjediti u Hrvatskom saboru i predstavljati i dalje hrvatske građane? To nije dobro”, poručio je Jovanović.

 Naglasio je da je Kuščevićev povratak u Sabor još jedan šamar povjerenju građana u politiku i političare.

 SDP će, kazao je, kroz antikorupcijsku politiku, koju će snažno promovirati, pokazati građanima da nisu svi političari isti i da korupciji nema mjesta u hrvatskoj politici. „HDZ trenutačno potpuno izgubljen u okovima sukoba interesa vuče Hrvatsku na korupcijsko dno“, zaključio je Jovanović.
 Jovanović i Saša Đujić, izvijestio je još Bauk, izabrani su za nove potpredsjednike Kluba zastupnika SDP-a.

Politika

Vidović Krišto optužila Jandrokovića za zlouporabu ovlasti

Published

on

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto oštro je u petak kritizirala predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer ju je u srijedu udaljio sa sjednice zato što nije nosila masku, optuživši ga za zloupotrebu ovlasti i za štićenje korupcije.

“Njegovo protuposlovničko djelovanje bilo je planiramo i ograničio je moja ustavom zajamčena zastupnička prava”, izjavila je Vidović Krišto u Saboru i podsjetila kako zastupnici kada iznose stajališta ne trebaju nositi maske.

“Na snimci događaja jasno se može vidjeti da vremenski uopće nisam bila u stanju nakon govora staviti masku jer sam imala veliku količinu papira u rukama koje sam pakirala u kutiju,  Jandroković je dajući mi dvije opomene u samo nekoliko sekundi te koristeći nepostojeći argument da me isključi sa sjednice u potpunosti zlorabio svoje ovlasti”, rekla je Vidović Krišto.

Zbog toga je, dodala je, uputila zahtjev saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav za ocjenu postupka predsjednika Sabora.

Vidović Krišto je također optužila Jandrokovića da sprečava razotkrivanje utaje poreza Emila Tedeschija time što ne zahtijeva od Vlade da odgovori na njezino zastupničko pitanje.

“Jandroković je nekoliko puta javno ponovio kako je nemoćan pred hrvatskom Vladom i da nema mehanizme dobiti vladine odgovore na zastupnička pitanja, to je kršenje Poslovnika, Ustava i trodiobe vlasti. Čemu onda uopće služi Sabor”, upitala je,

Ustvrdila je da kod Jandrokovića postoji panika od funkcioniranja pravne države, jer kada bi pravna država funkcionirala onda bi Jandoković pred poreznom upravom morao dokazati svoje bogatstvo i nerazmjer imovine i prihoda koje ima.

“Jandoković je bio jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera i glavni kadrovik u državnim tvrtkama. Jandroković se panično boji vladavine prava i jedan je od glavnih nositelja današnje politike, a to je politika koja se temelji na korupciji”, ustvrdila je Vidović Krišto.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bulj vladajućima: Gdje ćete odlučivati o koncesijama, u klubu?

Published

on

Saborski klub Mosta u petak se usprotivilo Vladinim izmjenama Zakona o koncesijama jer, tvrde, Saboru oduzimaju pravo da mijenja ugovore o koncesijama, a Miro Bulj upitao je vladajuće hoće li o koncesijama odlučivati u ‘klubu’ poput onoga Dragana Kovačevića.

Protiv zakonskih izmjena ‘ustali’ su zastupnički klubovi Mosta i Zeleno-lijeve koalicije, kako bi zakon ‘popravili’ predložili su amandmane, no Vladin predstavnik ih je odbio.

Bulj ustrajava da je jedini smisao tih izmjena razvlastiti Hrvatski sabor, oduzeti mu pravo da ima mogućnost mijenjati ugovore o koncesijama.

“Ovo je jedan od najsramotnijih zakona“, izjavio je zastupnik pitajući se tko će, ako ne Sabor, odlučivati o koncesijama za ključne resurse poput pomorskog dobra, poljoprivrednog zemljišta, energetike.

Bulj: Valjda ste i zakon donijeli u ‘klubu’

“Razvlašćujete zastupnike, a gdje ćete onda odlučivati o koncesijama, valjda u klubovima šefova javnih tvrtki”, poručio je, očito misleći na aktualnu aferu Janaf i informacije da se u ‘klubu’ šefa te javne tvrtke Dragana Kovačevića okupljalo birano društvo iz svijeta politike, gospodarstva, kulture.

“Valjda ste i ovaj zakon tamo donijeli, u ‘klubu’ Dragana Kovačevića, tamo ćete odlučivati s Mesićem, Milanovićem, s kime”, upitao je Bulj vladajuće.

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana, među kojima i onaj da se strateškim interesom smatra i infrastruktura i upravljanje infrastrukturom za obnovljive izvore energije.

“Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to ne napravimo“, rekla je Sandra Benčić, čudeći se negativnom odgovoru Vladina predstavnika na taj amandman.

Benčić: Vlada ne razumije ili ne želi zaštititi obnovljive izvore energije

Vlada pokazuje da ne razumije ili da ne želi zaštititi postrojenja za obnovljive izvore energije, tko zna iz kojeg razloga, naime imali smo i afere u tom području, kazala je zastupnica, vjerojatno misleći na aferu Vjetroelektrane.

“Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to sada ne napravimo”, istaknula je Benčić.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić ustrajao da su zakonska rješenja dobra, usklađena s europskom direktivom te odbio oporbene amandmane.

O amandmanima koje je Vlada odbila u podne će glasovanjem odlučiti zastupnici, koji će se očitovati i o drugim zakonima i izvješćima koje su raspravili ovaj i prošli tjedan.

Ucitavanje vijesti

Politika

Luka Mišetić “spustio na zemlju” Katarinu Peović

Published

on

Izvor: Facebook

Nakon što je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u Saboru skandalozno prozvala prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana zočincem, tijekom rasprave o Prijedogu zakona o sonivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koje bi trebalo nositi ime po Franji Tuđmanu oglasio se Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine u Haškom procesu.

Evo što joj je Luka Mišetić putem Twittera odgovorio:

“MKSJ presudilo je da, “Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s (Tuđmanovim)  sudjelovanjem u UZP-u i nije ga (ni) proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela,” te da i dalje smatra Tuđmana nevinim.

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Decision/NotIndexable/IT-04-74-A/MRA24991R0000483864.pdf

Slobodno možete glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu”, napisao je Mišetić na Twitteru.

Pametnome dosta !!!

Ucitavanje vijesti

Najčitanije