Batinić: Povjerenstvo u ovoj fazi nema smisla; Lovrinović: Bojkot u Saboru bude li opstrukcije povjerenstva

Batinić Milorad
foto HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić u četvrtak je kazao kako treba utvrditi političku odgovornost u slučaju Agrokor, što se može i u sudskom procesu pa u HNS-u smatraju da u ovoj fazi saborsko istražno povjerenstvo nema smisla, dok Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) najavljuje mogućnost oporbenog bojkota rada Sabora bude li opstrukcije rada povjerenstva.

Batinić je u Saboru, na prijedlog Mosta da se iz odredbi koje definiraju rad istražnog povjerenstva izbaci članak vezan uz financijska izvješća u Agrokoru, kako bi se ono moglo baviti drugim temama koje ne zadiru u istragu koju provodi tužiteljstvo, rekao kako je u ovoj fazi teško procijeniti koliko široko može ići istraga.

“Stav HNS-a je poznat – mi mislimo da je najbolje da se povjerenstvo ugasi, a i stav pravnih stručnjaka s kojima smo se konzultirali je da u ovoj fazi povjerenstvo nema smisla”, poručio je.

Dodao je da hrvatski građani trebaju biti upoznati s velikom većinom detalja koji mogu biti dostupni. “Međutim, kada je krenula inicijativa za povjerenstvo upozorili smo na iskustva rada dosadašnjih povjerenstava koja nisu polučili kvalitetne rezultate. Smatram da nema potrebe za paralelnim sustavom, jer bi si povjerenstvo uzelo tu ulogu, već da na tome rade DORH i sudbena vlast”, ocijenio je Batinić.

Naglasio je kako apsolutno treba utvrditi i političku odgovornost te da “nitko od toga ne treba bježati”, ali da se sve to može ustanoviti i tijekom sudskog procesa, “a uvjeren sam da će i predmet Agrokor dobiti i sudski epilog.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović pak smatra da je povjerenstvo nužno kako bi se utvrdila politička odgovornost, a u slučaju opstrukcije njegova rada od strane HDZ-a poziva oporbu na bojkot rada Sabora jer “narod mora čuti istinu”.

“Ako bude opstrukcija i zahtjevi da se ukine rad povjerenstva, predložit ću oporbenim strankama da krenemo put bojkota Sabora jer ovo je prevažna tema. Otkrivanje istine o Agrokoru bit će u isto vrijeme i otkrivanje istine o Hrvatskoj, odnosno političkim strukturama u zadnjih 20 godina”, kazao je Lovrinović i opstrukciju rada povjerenstva nazvao “prljavom” i “pokvarenom”.

Uvjeren je da je HDZ kod formiranja povjerenstva “držao figu u džepu”, s obzirom da se predugo čekalo na njegovo osnivanje. “Imam osjećaj da oni to opstruiraju, ali siguran sam da iza toga stoje racionalni razlozi, a to je strah i panika određenih ljudi i struktura”, rekao je.

Hina