Batinić: HNS za manje podjela i okretanju budućnosti

Foto: HNS

Što se tiče Mađarske, iako se Hrvatska vanjska politika zalaže za dijalog i dobrosusjedske odnose, očito naši susjedi ne misle da to zaslužujemo. Iznenađuje me ovo što se tiče Mađarske, a što se tiče Slovenije manje, a znamo da je to vezano uz arbitražni sporazum. Radi se o gospodarskoj blokadi i to nije dobro. Može biti određenih šteta, međutim ne bih htio dovoditi u kontekst povijesni aspekt ove blokade, da li se radi o ondosima INA-MOL ili od prije nekoliko stoitna godina. Treba razgovarati, HNS je uvijek za dijalog. Nadam se da će naša predsjednica Republike i ministrica vanjskih i europskih poslova učiniti sve i ako ima nekih dvojbi, dilema ili sporova, dijalogom to i razriješiti, rekao je predsjednik saborskog kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić gostujući u emisiji HRT-a Studio 4 odgovarajući na pitanje o pritiscima susjednih država na Hrvatsku.

Vladajuća koalicija je stabilna. O stabilnosti možemo puno pričati. Postoje promišljanja koja su različita, ali ono što je bitno je da idemo u istom smjeru, rekao je.

Izmještanje ploče iz Jasenovca nije cjelovito rješenje

Ovo što je bilo izmještanje ploče iz Jasenovca to nije cjelovito rješenje tog problemna  To smo vrlo jasno istaknuli koalicijskom parneru i Plenkoviću i na njemu je i na Ministarstvu uprave da razriješe u cijelosti taj problem. Ustav je tu vrlo jasan i stav HNS-a je da pozdravu ‘Za dom spremni’ nije mjesto u javnom prostoru Hrvatske. Inszistirat ćemo na tome dok se to u cijelosti ne riješi, rekao je Batinić.

Neki put dođe do usporavanja rješenja zbog ideoloških razilaženja, no HNS vodi politiku uključivosti, a ne isključivosti. To ne znači da nemamo stav, HNS ima stav po pojedinim temama, no ako druga strana traži više razgovora mi smo za, ali nastojimo i što preciznije definirati rokove do kojih se određeni projekti ili određene stvari moraju razriješiti, objasnio je suradnju HNS-a i HDZ-a.

Obrazovna reforma nužna za razvoj društva

Obrazovna reforma, kao i niz drugih reformi, nužne su za razvoj hrvatskog društva. kao i mirovinska reforma, zdravstvo, javna uprava koja u konačnici mora postati servis građanima. To su procesi koji traju jedan vremenski period. Za nas je politika mjerljiva disciplina, iza nas mora stajati rezultat, rekao je.

Manji dio naših birača može biti razočaran s koalicijom s HDZ-om. Kad je dvotrećinskom odlukom donesena odluka da ulazimo u koaliciju s HDZ-om temeljem platforme političke, nastavka gospodarskog rasta, provođenjem obrazovne reforme i onih koje su stajale dvije godine to nam je bio motiv. Vjerujemo da je građanima dosta izbora, podjela u društvu, rovovskih ideoloških podjela. Smatramo da treba više gledati u budućnost i voditi brigu o svim građanima, pogotovo onima koji, nažalost, egzistenciju i život traže vani, smatra Batinić.

Komentirao je i kritike iz SDP-a na račun HNS-a zbog koalicije s HDZ-om. SDP prvenstveno u nedostatku vlastitog sadržaja koji žele prezentirati javnosti i biračkom tijelu uvijek nalaze krivnju u nekom drugom. Svjesni odnosa između HDZ-a i Mosta da je to nefunkcionalna vlada razgovarali smo s SDP-om oko toga te da se stvori velika koalicija s ciljevima da nemamo više podjela i okrenemo se budućnosti, no oni nisu imali sluha, objasnio je Batinić.

Izbori u HNS-u do kraja godine

Prema statutu, izbori u HNS-u bi se trebali održati do kraja godine. Izborni ciklus je u tijeku, od ogranaka na lokalnoj razini, podružnica gradskih, općinskih i županijskih organizacija – to je jedan proces koji traje. Vjerujem da ćemo to uspješno završiti i u prosincu bi trebao biti sabor stranke gdje će se izabrati stranačko vodstvo, rekao je, prenosi HRT.