Banožić zabrinut zbog pojave droge u vojsci

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu je izrazio zabrinutost zbog pojave droge u vojsci te poručio da tu pojavu treba iskorijeniti iz Hrvatske vojske nakon što je u zadnjoj izvanrednoj akciji otkriveno da je pozitivan na kokain pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga.

“Dana je jasna uputa za nultu stopu tolerancije, rade se kontinuirani pregledi. Na taj način svaki tjedan budu određeni rezultati i ja sam siguran da ćemo ovu pojavu iskorijeniti iz Hrvatske vojske”, poručio je Banožić u Dnevniku Nove tv komentirajući novi slučaj s drogom u vojsci.

U najnovijoj izvanrednoj akciji pozitivan na kokain bio je pripadnik elitne postrojbe specijalaca, a testiranje je obavljeno u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Ministar Banožić ustvrdio je da taj problem nije od jučer, no da se nitko njime do sada nije htio ozbiljno pozabaviti.

“Postavlja se pitanje da li je ta pojava nastala jučer ili je to nešto što je bilo uvrježeno godinama u Hrvatskoj vojsci”, rekao je Banožić.

Zadnji slučaj je otkriven u izvanrednom testiranju u splitskoj Ratnoj luci Lora, gdje je u ponedjeljak obavljena kontrola. Inače, na području Hrvatske u ponedjeljak je testirano 30-ak vojnika.

Među pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga i ranije je utvrđena prisutnost kokaina, a Banožić je rekao da ga cijela situacija brine.

”Naravno da me brine. Čim imate pojavu bilo kakvog oblika ovisnosti u okruženju, naravno da ona nije zdrava i kao takva ne može biti dio Hrvatske vojske. Kao moralna poruka društvu i isto tako za sam razvoj hrvatskih vojnikinja i vojnika u sustavu”, istaknuo je Banožić.

Također ovoga mjeseca u pretrazi obiteljske kuće u Dalmaciji civilna policija je pronašla nešto više od pet kilograma marihuane kod djelatne vojne osobe.

Na pitanje je li riječ samo o konzumentima ili o nečem većem, Banožić je odgovorio kako “postoje određeni zaključci temeljem istrage koju je napravila krim-vojna policija da je riječ i o većoj količini, kao što smo imali slučaj s marihuanom prošli tjedan, čini mi se da je bilo pet kila”. “Upućuje na pojavu da nije bila samo za osobnu konzumaciju”, rekao je ministar.