Banožić: U Vukovaru je osjećaj pomirbe

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu u povodu obilježavanju Dana sjećanja da u Vukovaru prevladava osjećaj pomirbe te ocijenio da će sudjelovanje predstavnika srpske zajednice pojačati napore traženja nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Mnogi su umrli ne doznavši gdje su im najuži članovi obitelji, a Banožić je istaknuo da Vlada najintenzivnije radi na pronalasku nestalih.

“Vidimo da tu ima određenih pomaka. Današnju Kolonu sjećanja predvodi jedan osjećaj pomirbe. Predstavnici srpske zajednice jučer i danas sudjeluju u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara i mislim da će ta jedna nova priča također intenzivirati ovaj dio, odnosno da ćemo u idućem razdoblju moći puno lakše dolaziti do određenih informacija”, rekao je Banožić.

Izrazio je uvjerenje da će Vlada nedostižno učiniti dostižnim i na temu nestalih te da će svoj mandat zaključiti s pomacima.

Banožić je u izjavi za N1 rekao da je Vlada učinila puno za Vukovar. Tako je podsjetio da je jučer bilo točno četiri godine od prve sjednice Vlade izvan Zagreba, upravo u Vukovaru. Kada se nakon jednog mandata podvuče crta, riječ je o 1,44 milijarde kuna kroz 59 projekata za infrastrukturu, prometnice i gospodarstvo Vukovara, dodao je.

Također je naveo da se u resoru obrane završava projekt u vukovarskoj vojarni kako bi  preselili cijelu logističku bojnu gardijske mehanizirane oklopne brigade i tako pomogli Vukovaru. Isto tako, u suradnji s drugim resorima osigurali su i stanovanje za vojnike koji će živjeti u Vukovaru.

Kroz resor državne imovine, koji je Banožić prije vodio, Vlada je na Grad prenijela više od 100 milijuna kuna državne imovine kako bi unaprijedila projekte. Također, na početku mandata Vlade, u Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara bilo je 40 milijuna kuna, a sada je više od 73 milijuna kuna.

“To su sve pomaci koje građani Vukovara osjete i oni se ne događaju jednom godišnje, već kontinuirano”, poručio je Banožić.

Upitan hoće li biti manje suradnje s vodstvom Grada Vukovara s obzirom na to da je gradonačelnik Ivan Penava istupio iz HDZ-a, Banožić je naglasio da će Vlada uvijek imati fokus na Vukovaru, građanima i gospodarstvu koji su puno propatili.