Banožić o nabavci zrakoplova: Odluka početkom iduće godine

Obilježavanje 28. obljetnice 7. gardijske brigade Puma i Dana 2. mehanizirane bojne Puma

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u ponedjeljak u Varaždinu da je izrađena studija koja će biti podloga Vladinoj odluci za konačni odabir višenamjenskih borbenih zrakoplova te da bi cijeli proces mogao biti gotov početkom iduće godine.

Sa studijom će, kazao je, biti upoznati članovi saborskog Odbora za obranu te Vijeća za obranu, nakon čijeg će mišljenja Vlada “zaokružiti” tu priču i izvijestiti koji su avioni izabrani.

„Vjerujem da će cijeli proces završiti početkom iduće godine”, rekao je ministar na svečanosti varaždinskih “Puma”.

Bitno je, kaže, da je međuresorna skupina radila na nekoliko kriterija koji su potrebni hrvatskoj vojsci, a temeljem istih istih kriterija razmatrane su sve četiri pristigle ponude.

„S jedne strane, to mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće, odražavati spremnost Hrvatske vojske i mora biti financijski aspekt prihvatljiv za nas. Isto tako, kriterij koji se odnosi na vanjsko-politički, odnosno vanjsko-diplomatske odnose, ali i ono što bi trebalo biti na korist Hrvatskoj vojsci za idućih 30 godina“, rekao je Banožić. .

Upitan imamo li sada financijski bolje ponude nego su bile na početku, ministar je odgovorio da ne kupujemo samo avione, nego kompletan paket raketa, simulatora, vježbe i obuke.

„U tom koraku pokušali smo iskomunicirati detalje i dati priliku ponuđaču da možda još i on iskorigira neke stvari”, kazao je i potvrdio da se upravo to i dogodilo.

Banožić je u Varaždinu nazočio obilježavanju 28. obljetnice 7. gardijske brigade „Puma“ i Danu 2. mehanizirane bojne ”Puma“, na svečanosti je bio i ministar obrane Tomo Medved.

S obzirom na epidemiološke prilike, građane je pozvao “na ozbiljan i odgovoran odnos”, poglavito u vrijeme blagdana.

Naglasio je i kako su Vlada i Stožer civilne zaštite donosili izbalansirane i pravovremene odluke.

„Mjere su mjere, ali obveza svih nas je poštivanje tih mjera” rekao je Medved, izrazivši zadovoljstvo što su mjere u Varaždinskoj, ali i ostalim županijama, smanjile broj oboljelih.

Potvrdio je to i župan Radimir Čačić, izrazivši nadu da će slijedećih dana, osim broja novozaraženih, padati i broja umrlih u Varaždinskoj županiji.

„To su bile dobro pogođene mjere, dobar koktel, dobar set mjera”, rekao je Čačić.

Kazao je i kako su te mjere još uvijek relativno blage u odnosu na Europu te dodao da podržava i novi set mjera s ograničenjem kretanja.